VIDEO Un meteorit s-a dezintegrat în atmosferă deasupra Rusiei. Sute de persoane au fost rănite

Data publicării:
1502 20meteoritishonka-49656

Bilanţul persoanelor care au nevoie de îngrijiri medicale a crescut de la o oră la alta. Dacă iniţial s-a anunţat că 50 de persoane au fost rănite - în general din cauza cioburilor de la geamurile sparte de bubuitura puternică -, bilanţul oficial al Ministerului de Interne a ajuns la peste 500 de oameni care au fost afectaţi de căderea meteoritului. Cinci dintre ei au fost spitalizaţi.

În zonă, oamenii au crezut că e cutremur sau că s-a prăbuşit un avion, în timp ce alţii au crezut că este vorba despre un OZN. Suflul exploziei a fost atât de puternic, încât un perete al unei uzine s-a prăbuşit, rănind patru persoane.

Autorităţile ruse au confirmat că cel puţin un fragment de meteorit a căzut în apropiere de Celiabinsk şi au sfătuit populaţia să rămână în case.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, pe de altă parte, a precizat că prăbuşirea şi explozia meteoritului nu a afectat centralele electrice din regiune. Ministerul a făcut apel la populaţie să nu intre în panică şi a mobilizat 20.000 de oameni şi trei elicoptere pentru a evalua situaţia din teritoriu.

Căderea meteoritului a fost vizibilă şi din Kazakhstan. Potrivit presei ruse, fragmente mari au căzut într-un lac aflat la un kilometru de Celiabinsk.

Unele informaţii indicau vineri dimineaţă că meteoritul - devenit periculos - ar fi fost distrus de armată. Oficiali militari au infirmat această informaţie în cursul după-amiezei.

Un asteroid cât un bazin olimpic trece vineri seară foarte aproape de Pământ

Asteroidul 2012 DA14 trece vineri seară pe lângă Terra. Ce spun specialiştii despre eventualele consecinţe

Ploaie de meteoriți. Imagini cu reacția rușilor, când geamurile unui birou se sparg

Măsuri serioase de apărare planetară, inclusiv în România

La Digi24, fizicianul dr. Marius Ioan Piso, de la Agenţia Spaţială Română, a explicat cum pietrele care circulă prin univers ajung din când în când în atmosfera Terrei, unde iau foc şi apoi explodează. Este vorba de roci care pornesc de la dimensiuni de câţiva milimetri – microasteroizi – şi pot ajunge la dimensiuni de kilometri. „Sperăm că un asemenea asteroid să nu ajungă în atmosfera Pământului în următoarea sută de ani”, spune dr. Marius Ioan Piso.

Pe Pământ se iau măsuri foarte serioase pentru protecţia planetară - pentru apărarea planetară - inclusiv în Europa, inclusiv în România. Acestea constă, în primul rând, în identificarea obiectelor care se află în apropierea Terrei, şi în al doilea rând în elaborarea unor metode de deflecţie în faţa acestor posibili agresori. (...) În principiu, un sistem antirachetă poate să fărâmiţeze un astfel de meteorit”, explică fizicianul.

„Pământul este în permanenţă atacat de meteoriţi. Atmosfera este o protecţie foarte serioasă şi aproape toate obiectele care se apropie de Pământ ard în atmosferă. Din când în când, rămân nişte urme care ajung pe Pământ”, mai spune acesta.

Un obiect solid, probabil piatră amestecată cu fier

„Probabil că este vorba de un singur obiect care s-a fragmentat în urma frecării cu atmosfera. (...) E vorba de resturi de comete, care se dezintegrează foarte uşor şi nu ajung chiar pe Terra. Acum am avut un obiect solid, cumva, un singur meteorit, piatră amestecată cu fier sau doar fier sau ceva de genul ăsta”, apreciază la rândul său astronomul Adrian Şonka.

E rolul armatei să acţioneze în cazul unui meteorit care trece pe deasupra ta, dar în cazul ăsta e destul de tardiv, pentru că chestia asta deja a intrat în atmosferă. Ideea ar fi s-o deviezi înainte să se apropie de Pământ. Bineînţeles, aici e nevoie de agenţii spaţiale. Ca ultimă resursă, tragi în el cu ce nimereşti. Bineînţeles că ei au viteză mare, contează foarte mult unghiul cu care intră în atmosferă, că pot fi incetiniţi şi pot fi ochiţi cum trebuie...”, spune astronomul.

Cu ce viteză ajung meteoriţii pe Terra? „Poate intra cu viteza de 11-70 km/secundă în atmosferă, dar de obicei intră cu vreo 17-20 km/secundă. Pare o viteză mare pentru noi, care ne deplasăm încet pe Terra, dar e o viteză normală în sistemul solar”, explică Adrian Şonka.

Întrebat dacă este posibil ca Rusia să se aştepte la alte incidente în următoarea perioadă, Adrian Şonka arată că, „În mod normal, nu există roiuri de asteroizi, adică nu există mulţi asteroizi mari care merg pe aceeaşi traiectorie. Nu s-a observat aşa ceva. Deci nu trebuie să te aştepţi să mai vină câţiva, după un minut, două, zece. De obicei cometele se fragmentează şi circulă pe aceeaşi orbită.”

Comunitatea ştiinţifică internaţională este pregătită

Comunitatea ştiinţifică sau tehnologică internaţională este pregătită în cazul unui impact cu un corp ceresc mai însemnat, care ar putea provoca daune sau chiar victime pe suprafaţa Pământului, să îl detoneze (ceea ce se presupune că s-a întâmplat în cazul meteoritului de vineri dimineaţă), adică să-l explodeze, pentru ca pe Pământ să ajungă, să spunem, numai frimituri din acest corp ceresc”, explică Magda Stavinschi, cercetător la Institutul Astronomic al Academiei Române. A doua opţiune este deturnarea asteroidului: „Adică să îi devieze orbita, în aşa fel încât să nu se mai apropie de Pământ”, arată cercetătorul.

„Deci există o patrulare în direcţia obiectelor care se apropie periculos de mult de Pământ, dar nu cred că este cazul acestui corp. Cred că efectul a fost într-adevăr impresionant, şi oamenii s-au speriat, dar asta nu înseamnă că ne putem aştepta azi-mâine la o catastrofă pentru că, aşa cum v-am spus, patrularea aceasta ne duce la o prevenire a unui astfel de eveniment”, asigură Magda Stavinschi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri