Viituri şi zăpadă în pragul Paştelui. Cod galben de inundaţii în sud, zăpadă de un metru la munte

Data publicării:
ranca

Iarna blândă de decembrie se răzbună în aprilie: sărbătorile pascale vin cu frig, ploi, zăpadă şi pericol de inundaţii. În staţiunile montane stratul de zăpadă ajunge şi la un metru, după două zile de ninsori. La Rânca, în judeţul Gorj, autorităţile au scos pe drumuri toate utilajele de deszăpezire. În schimb, într-o comună din judeţul Olt, oamenii s-au trezit cu apa în gospodării. Problemele ar putea continua şi orele următoare, pentru că este în vigoare o atenţionare de ploi pentru toată ţara, iar hidrologii au emis un cod galben de inundaţii.

Potrivit meteorologilor, va ploua în sudul, centrul şi estul ţării. Se va ajunge la cantităţi de 15...20 l/mp şi izolat peste 25 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor atinge la rafală chiar şi 55-60 km/h, iar în zona Carpaţilor Orientali vor depăşi 70 km/h.

Informarea meteorologică a intrat în vigoare vineri dimineaţă, la ora 6.

Şi hidrologii păstrează atenţionarea de cod galben de creştere a debitului pe Vedea Superioară şi pe Călmăţui. De la ora 10, intră în vigoare încă unul pe Teleorman, Neajlov, Sabar şi Prahova.

De asemenea, se menţine codul galben şi pe râurile din bazinele hidrografice din judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj şi Vâlcea.

Atenţionarea hidrologică este valabilă până sâmbătă, ora 18.

Ploile din ultimele zile au produs deja pagube. Într-o comună din judeţul Olt, viitura a umplut curţile oamenilor de apă înainte ca aceştia să fie avertizaţi:

La Rânca, în Gorj, a nins 24 de ore fără oprire, iar oamenii s-au trezit cu nămeţi de un metru în curţi şi pe drumuri. Au scos lopeţile din debara şi şi-au croit drum până la şoseaua principală. Utilajele de deszăpezire au ieşit şi ele pe drumuri ca într-o zi de decembrie. Pe de o parte şi de alta a şoselei s-au format munţi de zăpadă.

În Ceahlău, stratul de zăpadă are 64 de centimetri, la Păltiniş – 65, şi 50 la Poiana Braşov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri