VIJELII ŞI GRINDINĂ ÎN ŢARĂ. Bucureşti - mai multe persoane rănite, 750 de apeluri la 112 în 45 de minute

Data publicării:
meteo4418894-Mediafax Foto-Andreea Blanatui

ACTUALIZARE 18.35. Două trenuri de pe ruta Constanţa-Bucureşti, respectiv Bucureşti-Constanţa, sunt oprite temporar în Capitală, din cauza unor copaci căzuţi în timpul furtunii în gabaritul căii ferate, la intrarea în staţiile Pantelimon şi Pajura, informează CFR SA.

Astfel, trenul 1682, care circulă pe relaţia Constanţa - Bucureşti Nord, staţionează în gara Băneasa de la ora 16.42, iar trenul 11017 Bucureşti Obor - Constanţa a fost oprit în gara Obor, începând cu 15.45.

ACTUALIZARE 17.40. Pe strada Petre Ispirescu, nr 69 (sectorul 5), instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost avariată. Un copac a căzut peste instalaţia de utilizare a clientului de la adresa respectivă. Un agent de intervenţie al Distrigaz Sud Reţele s-a deplasat imediat la locul incidentului şi a sistat alimentarea cu gaze naturale a clientului respectiv, informează Distrigaz Sud.

ACTUALIZARE 17.30. Cel puţin 17 persoane au fost rănite în urma furtunii din Capitală, una dintre acestea fiind în comă după prăbuşirea unui cort în zona Baba Novac, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI).

Persoana în comă a fost dusă la Spitalul "Sf. Pantelimon", alte două persoane rănite la cortul târgului de haine din sectorul 3 fiind transportate, de asemenea, la spital.

Totodată, 45 de localităţi din judeţele Ilfov şi Giurgiu erau, la ora 17.00, total sau parţial, fără curent electric, numărul localităţilor în această situaţie fiind însă dublu cu o oră înainte, din cauza furtunii, potrivit oficialilor Enel.

ACTUALIZARE 17.28. „Au fost mai mulți copaci căzuți, și pe rețeaua troleibuzelor, avem probleme în intersecția Mihai Bravu cu Calea Dudești, unde a căzut un copac. Circulația tramvaielor 23, 27 este deviată. Ele circulau pe Calea Dudești, acum circulă pe Mihai Bravu, Vitan”, a spus Brândușa Raeceanu, purtător de cuvânt al RATB.

ACTUALIZARE 17.19. Au fost afectate rețelele electrice. 24 de localități au rămas fără curent în Ilfov, 19 în Giurgiu, sunt incidente punctuale în București. Au fost conductori rupți din cauza copacilor căzuți. 32 de echipe ENEL Muntenia și ale contractorilor acționează pentru remedierea situației.

ACTUALIZARE 16.45. Meteorologii au emis noi avertizări cod galben pentru judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău şi Brăila. Capitala a ieşit de sub avertizarea cod portocaliu

ACTUALIZARE 16.20: În Piața Constituției ar fi trebuit să aibă loc un târg de ambarcațiuni, însă acesta a fost anulat. După o rafală puternică mai multe corturi au fost puse la pământ.

O schelă a fost dusă de vânt mai bine de 20-30 de metri. Traficul a fost pentru câteva minute blocat. Polițiștii încearcă să dirijeze traficul până când schela va fi scoasă de carosabil. Din fericire, nici o mașină nu a fost prinsă sub schelă.

Vijelii și grindină în sudul României

Grădini distruse, copaci rupţi şi străzi inundate - acesta este bilanţul ploilor şi vijeliilor care au căzut în această după-amiază în Muntenia, Oltenia şi în sudul Transilvaniei. Meteorologii au emis un cod galben de furtună, cu doar câteva minute înainte ca furtunile să se dezlănţuie.

Puţin după prânz, cerul s-a întunecat la Târgu Jiu. În câteva secunde, a început să toarne cu găleata; ploaia a fost însoţită şi de grindină. Ruperea de nori a distrus câteva grădini în reşedinţa judeţului Gorj.

La Craiova, canalizarea nu a facut faţă ploilor. Apele s-au revărsat pe străzi, iar bălţile au crescut văzând cu ochii.

Norii s-au adunat brusc şi la Târgovişte. Imediat, vântul a început să bată cu peste 50 de kilometri la oră. În 20 de minute, un pasaj de la marginea oraşului a fost inundat, ceea ce a îngreunat circulaţia.

Din păcate, debitul de apă a fost mult mai mare decât debitul pentru care s-a dimensionat această reţea. În plus, observaţi că e în pantă şi vine din toate părţile apa”, spune Radu Vasilescu, director Compania de Apă Târgovişte.

Muncitorii au avut nevoie de 30 de minute ca să desfunde canalizarea.

La Piteşti, o vijelie care a durat mai puţin de 10 minute a doborât un arbore secular, aflat în curtea unei şcoli generale. Elevii erau la ore în momentul incidentului şi nimeni nu a fost rănit.

La tot pasul a fost pericol de electrocutare pentru că se puteau rupe firele de înaltă tensiune. Esența este putredă pe interior. În cădere nu a avariat absolut nimic”, declară Bogdan Pitulice, ISU Argeș.

În cele câteva minute cât au durat aversele, meteorologii spun că au căzut în medie 20 de litri de apă pe metrul pătrat. Ploile vor continua şi în această noapte.

____________________

ACTUALIZARE 16.00. Două femei au fost rănite în Bucureşti după ce au fost lovite de un panou publicitar.

Mai mulţi copaci au fost rupţi în sectorul 6. Acoperişul unui refugiu, într-o staţie de tramvai, a fost smuls de vânt.

Andrei Codău, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere, a declarat pentru digi24 că marile bulevarde din Bucureşti sunt afectate, iar problema este că acest lucru se întâmplă la o oră de vârf, când oamenii se întorc de la muncă.

Potrivit lui Adrian Codău, sunt copaci căzuţi pe Bd. Chişinău, pe Cantemir, pe strada Traian.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, a declarat că pe bulevardul Basarabia un copac a căzut peste un autoturism în care erau două persoane. La faţa locului au fost trimise două ambulanţe.


Iniţial, meteorologii au emis o avertizare Cod galben petru Bucureşti, dar ulterior au emis o alta - cod portocaliu.

Avertizarea pentru Bucureşti este emisă pentru intervalul orar - 15.40 - 17.00.

Aici vor fi ploi în averse, grindină şi vijelii.

Fenomene similare au loc şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Harghita, Giurgiu, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Teleorman şi Argeş, pentru care au fost emise avertizări cod galben de vreme rea.

Până la sfârşitul săptămânii vor fi averse cu tunete si fulgere, mai ales la munte, în vestul, centrul şi nordul ţării, iar mâine cantitățile de apă mai pot depăși 15 litri pe metru pătrat. Vântul va fi destul de alert și sunt condiții de grindină.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri