Viorel Dosaru, implicat într-un dosar DNA, a fost eliberat din funcția de subsecretar de stat în MAI

Data publicării:
viorel dosaru agerpres 8332976

Foto: Agerpres

Viorel Dosaru și-a depus, miercuri, cererea de pensionare, potrivit oficiali din MAI.

'Pentru a evita orice prejudiciu de imagine adus MAI, Viorel Dosaru, subsecretar de stat în MAI, și-a depus astăzi cererea de pensionare. În acest moment nu a fost audiat și nu are nicio calitate în dosarul deschis de ÎCCJ”, au precizat sursele citate de Agerpres.

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat, vinerea trecută, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care au calitatea de intimat 13 persoane cu funcții importante din județul Prahova — procurori, polițiști, un deputat și șefi ai unor instituții publice, printre care șeful Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

Conform datelor de pe site-ul oficial al ÎCCJ, dosarul a fost înregistrat pe 9 februarie, intimați fiind fostul șef al Direcției Regionale a Finanțelor Publice Ploiești, Daniel Cristian Petre, adjunctul său de la acea vreme, Cătălin Dinu, fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat în MAI, șeful Poliției Ploiești, Cristian Gelu Manea, fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, ofițerul BCCO Emanuel Saghel, șeful Serviciului Investigații Criminale din IJP Prahova, Nicolae Zecheru, fostul șef al DIICOT Ploiești, Ionuț Botnaru, actual șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, Liviu Matei, actual șef al DIICOT Ploiești, procurorul Gheorghe Gârbea, fost adjunct al șefului PCA Ploiești, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul în cauză pentru care procurorii DNA București au cerut confirmarea redeschiderii urmăririi penale a fost clasat de procurorul Lucian Papici în aprilie 2014.

Sursele citate au precizat că cercetările în acest caz ar fi pornit de la ancheta efectuată în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro în care ulterior au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești mai mulți inculpați, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar și oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritățile publice din Prahova.

Astfel, procurorii anticorupție suspectau că Răzvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu funcții importante — procurori, polițiști, angajați ai autorităților de control fiscal și ai administrației — pentru a obține date referitoare la demersurile întreprinse de anchetatori în dosare care îl vizau și pentru a tergiversa anchetele, au precizat sursele judiciare.

Printre cei care i-ar fi furnizat informații lui Alexe ar fi și șeful de la acea vreme al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat în Ministerul de Interne, care ar fi fost recompensat cu sume importante de bani.

De asemenea, Răzvan Alexe ar fi apelat și la alte persoane cu influență, cum ar fi Mircea Cosma, președinte al Consiliului Județean Prahova, și deputatul Vlad Cosma, pentru stoparea sau tergiversarea cercetărilor în dosarul respectiv.

Totodată, apropiații lui Alexe ar fi desfășurat operațiuni de filaj în zona PCA Ploiești pentru a identifica martorii din dosar cu scopul de a-i intimida, au mai spus sursele citate.

Conform acestora, procurorul Lucian Papici a dispus, în aprilie 2014, clasarea cauzei față de cei 13, motivând că nu se impune începerea urmăririi penale in rem în cauză, pentru că faptele nu există în materialitatea lor.

Ulterior însă, procurorii DNA Ploiești au început urmărirea penală față de Mircea și Vlad Cosma, față de Daniel Petre, de Constantin Ispas și Emanuel Saghel în diferite dosare privind fapte de corupție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri