VIRTUAL. 50 de cazuri de tăieri ilegale de copaci au fost depistate zilnic

Data publicării:
defrisare padure 3 nov

Nimeni şi nimic nu pare să îi oprească pe hoţii de lemne. Fenomenul defrişărilor ilegale este deja o constantă în România. Se schimbă doar cifrele.

Anul trecut pare să fi fost pentru hoții de lemne cel puțin la fel de „roditor" precum a fost pentru agricultori. S-au furat din pădurile României peste 120.000 de metri cubi de lemn, adică o treime din cât a fost defrișat în ultimii zece ani. Iar numărul cazurilor aproape ca s-a dublat. În 2012, autoritățile au prins, în medie, 53 de hoți de lemne în fiecare zi, față de perioada 2009-2011, când erau semnalate 30 de cazuri pe zi.

Pentru hoți, pădurea e aur curat. Doar anul trecut au jefuit lemn în valoare de 4 milioane de euro.

Şi totuşi ceva s-a schimbat. Hoţii au acum alte păduri preferate. După ce au prădat zona Moldovei, s-au mutat în centrul ţării. Astfel, Prahova este judeţul cu cele mai multe cazuri înregistrate. Urmează Mureş, Bacău, Suceava şi Braşov. Se adaugă judeţele Argeş şi Giurgiu. Migraţia din nord spre sud se poate explica şi prin faptul că aici mai e lemn de tăiat.

Grav este că legea, care trebuie să apere pădurile, nu e deloc de partea ei. Acum în România mai sunt 6 milioane şi jumătate de hectare copaci. Puţin peste jumătate aparţin statului, 49% sunt proprietate privată. Şi dacă ne gândim că tot legea spune că un privat poate tăia până la 75% din pădure, înţelegem şi cum au fost puşi la pământ sute de mii de arbori în ultimii ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri