Viscol în Moldova. Ninsorile se mută spre sudul ţării

Data publicării:
2501viscol 20vrancea-45786

Actualizare 02.00.Potrivit celor mai recente date ale CNADNR, 13 drumuri naţionale continuă să fie închise. la această oră. Mai exact este vorba despre DN22 Râmnicu Sărat - Băile (judeţul Buzău), DN23A Gologanu - Ciorăşti (Vrancea), DN23B Măicăneşti - Ciorăşti (Vrancea), DN2N Bogza - Dumbrăveni (Vrancea), DN11A Bârlad (Vaslui) - Podul Turcului (Bacău) - Adjud (Vrancea), DN24D Bârlad (Vaslui) - Tuluceşti (Galaţi), DN26 Murgeni (Vaslui) - limită judeţul Galaţi, DE581 Tecuci - Tişiţa (Galaţi), DN25A Fundeni - Focşani (Galaţi), DN2 Tişiţa - Adjud (Vrancea), DN23 Focşani - Năneşti (Vrancea), DN24 Tişiţa (Vrancea) - limita cu judeţul Galaţi, DN2L Tişiţa - Panciu (Vrancea), DN24A Murgeni – Huşi (Vaslui).

Actualizare 23.00.16 drumuri naționale din Moldova sunt închise de mai bine de 15 ore. În faţa vântului care a viscolit cu putere zăpada, utilajele de deszăpezire n-au făcut faţă situaţiei. Autoritățile spun că vor interveni doar după ce se termină viscolul. Ninsorile au lovit cu furie şapte judeţe.

Actualizare 14.05.Meteorologii au actualizat avertizarea Cod galben de ninsori.

Astfel, ninsorile se mută în sud.

Potrivit ANM, de vineri seară, ora 20.00 până sâmbătă, la ora 14.00, ninsorile se vor muta, treptat şi vor cuprinde tot sudul ţării.

Actualizare 13.00.Drumul european 85 a fost închis la intrarea în Focşani în urmă cu oră.

Decizia a fost luată după ce mai mulţi şoferi care veneau dinspre Bacău spre Focşani au avut probleme din cauza viscolului puternic.

Toată zăpada de pe câmp ajunge pe partea carosabilă.

În cursul dimineţii, se vorbea, eventual, şi despre instituirea unui cod roşu. Autorităţile din Vranceas iau în calcul o asemenea avertizare.

Actualizare 11.15. Aproape 100 de şcoli sunt închise din cauza zăpezii. Cea mai gravă situaţie este în judeţul Vaslui, unde copiii din 67 de unităţi şcolare au fost trimiși acasă, deoarece cursurile au fost suspendate.

În județul Vaslui, circa 7.000 de elevi au parte de un weekend prelungit.

În județul Galați, 26 de școli sunt închise, circa 2.800 de elevi stau acasă. O școală este închisă în Bacău, în satul Călugăreni, este vorba de circa 300 de elevi.

Situaţia drumurilor afectate de ninsori şi viscol AICI

Actualizare 8:45:În județul Iași, două drumuri naționale spre Vaslui au restricții pentru autovehicule cu tonaj mare.

La Vaslui, DN24b Huși-Albița este închis și poate fi utilizat numai pentru intervenții speciale, cu autofrezele. Alte drumuri închise pe unele porțiuni sunt DN11A, DN26 și DN24D, unde viscolul atinge 70 de kilometri la oră. În plus, nouă drumuri județene ar putea fi închise pentru a preveni blocajele.

Vicepriministrul Dragnea a sfătuit prefectul de Neamț să nu ajute județul Vaslui cu autospeciale.

În județul Bacău, DN11A este blocat în zona Podul Turcului, iar la Moinești un transformator este avariat. Prefectul de Bacău a anunțat că situația va fi rezolvată până la ora 14.00.

În Vrancea, trei localități sunt fără energie electrică. Undrum național şi unul județean sunt blocate.

La Buzău, DN22 este blocat, la granița cu județul Brăila.

Actualizare 8.32. Potrivit ANM, județele aflate sub cod portocaliu vor intra sub cod galben, valabil până la ora 20.00.

Citiţi şiLiviu Dragnea: CNADNR este veriga slabă. Vicepremierul nu mai acceptă „această bâlbă naţională”

„Constat că toată lumea este la treabă, că întâlnirile de zilele trecute au avut efect, vă cer să vă faceți datoria mai ales în județele afectate. Cerem prefecților din județele apropiate celor afectate să colaboreze și să sprijine, când sunt solicitări. Anunț județul Vaslui că s-a vorbit la Harghita și va fi trimis un șenilat”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea la comandamentul de iarnă de la Guvern.

„Nu există nicio persoană blocată în trafic, niciuna dispărută, nu sunt localități izolate. Nu sunt mașini blocate, nici trenuri”, a subliniat el.

„S-a discutat la Vaslui de o săptămână să se trimită o freză și nu s-a trimis. Buzăul, Brăila și zona de curbură vor trebui, de asemenea, ajutate cu utilajele necesare, cu material antiderapant. Nu se întrevede o situație ca cea de acum 2-3 săptămâni, dar trebuie să fim pregătiți. Cele 1.329 sancțiuni date de Poliția rutieră demonstrează indisciplina șoferilor. Cerem Poliției rutiere să nu dea dovadă de milă. Dintre cele 1.329 sancțiuni, numai una a fost pentru lipsa anvelopei de iarnă”, a spus Radu Stroe, ministrul de interne.

Actualizare 8.00. În Vrancea, cinci drumuri naționale sunt blocate. Se ia în calcul instituirea codului roșu. În județul Iași, șapte drumuri naționale sunt blocate, pe altele au fost impuse restricții. În Vaslui, Vama Albița a fost închisă, două drumuri naționale sunt blocate.

Pe DN 24B, toate utilajele de deszăpezire au fost retrase, pentru că nu fac față viscolului. La Iași, femeile însărcinate și persoanele care au nevoie de dialiază au fost transportate la cele mai apropiate spitale.

Actualizare 7.00. Cinci drumuri naționale sunt blocate. În Buzău, 17 localități au rămas fără curent electric. Pe drumul Iași-Vaslui au fost impuse restricții de circulație pentru mașinile de peste 3,5 tone.

----------------------------------------

Iarna a revenit în forță. Şapte judeţe din Moldova sunt în acest moment sub incidenţa codului portocaliu de ninsori abundente şi viscol. Şi nu este singura atenţionare venită din partea meteorologilor. Capitala şi alte 31 de judeţe din sudul şi estul ţării se află sub cod galben de ploi, ninsori şi viscol.

Astăzi, în intervalul 4.00 - 14.00, judeţele Suceava, Botoşani, Harghita, Covasna, Brăila, Tulcea şi, parţial, Buzău, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Braşov, Prahova şi Dâmboviţa se vor afla sub cod galben de viscol, potrivit unei atenţionări emise de ANM.

Pe parcursul zilei va ninge viscolit în Moldova, centrul şi estul Munteniei, Dobrogea şi în zona Carpaţilor Orientali. În Delta Dunării şi pe litoral, în primele ore vor mai fi precipitaţii mixte şi izolat polei. Viteza vântului la rafală va depăşi 60-70 de kilometri pe oră, în special în sud-estul ţării.

Meteorologii mai spun că, începând din noaptea de vineri spre sâmbătă şi până duminică, temporar, vor mai fi ninsori şi intensificări ale vântului, mai ales în sud-estul ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri