Vizită în cimitir. Monumentele funerare medievale, obiective turistice

Data publicării:
cimitir medieval

Amenajat pe locul unor foste plantaţii de pepene în secolul al XVI-lea, Házsongárdi este cel mai vechi cimitir medieval din România aflat încă în folosinţă. După modelul altor ţări europene precum Italia sau Franţa unde cimitirele sunt promovate de zeci de ani ca obiective turistice, istoricii din Cluj-Napoca încearcă acum să îl introducă în circuitul de vizitare al oraşului. Primii turişti au fost încântaţi de idee.

„E un cimitir special, deci nu e ca oricare. Sunt foarte multe monumente care , de fapt, monumente de artă. Nu e doar partea funcţională a unui cimitir”, a spus un vizitator.

Punctul culminant al turului este intrarea într-unul dintre cele mai vechi cavouri din cimitir. Cavoul familiei Miko a fost construit de către contele Miko Imre, un personaj foarte important din istoria Transilvaniei, în memoria iubitei sale soţii, Redey Maria. Sarcofagul care este unic din aceea perioadă în Transilvania a fost sculptat în marmură la Praga.

Turul oferit turiştilor a fost gratuit.

Are menirea să prezinte în ansamblu cele mai importante personalităţi sau monumente funerare, istoria cimitirului în general pentru că acesta este practic cel mai important cimitir din ţara noastră”, a spus Csecs Kinga, ghid turistic.

Autorităţile locale din Cluj-Napoca încearcă acum să introducă cimitirul pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri