Vladimir Mănăstireanu, ANSVSA, la Digi24: Rusia nu importă carne de vită din România. Este singura țară care a reacționat la un caz atipic

Data publicării:
carne - 5256027-Mediafax Foto-Silviu Matei

Rusia nu importă carne de vită din România. În ultimii zece ani nu a importat absolut deloc”, a punctat Vladimir Mănăstireanu, președintele ANSVSA, la Digi24.

El a explicat că acest caz este unul atipic de encefalopatie spongiformă și că „nu este un caz tipic cu sursă infecțioasă de boala vacii nebune, iar cazuri atipice au ca sursă deficiențele genetice ale animalului respectiv”.

Șeful ANSVSA a mai spus că în acest caz au fost luate toate măsurile, adică izolarea și distrugerea carcasei respective.

„Facem în continuare ancheta să vedem de unde a provenit animalul respectiv”, a menționat el.

„E o anchetă care a început odată cu suspiciunea pe care am avut-o când am identificat această carcasă. Au fost mai multe etape tehnice din punct de vedere sanitar-veterinar. S-au făcut niște determinări de laborator și la noi în țară și ulterior s-au trimis și la laboratorul de referință din Marea Britanie”, a subliniat șeful ANSVSA.

Vladimir Mănăstireanu a ținut să precizeze că acest caz este fără sursă infecțioasă și că s-au luat toate măsurile necesare.

El a adăugat că autoritățile române au informat Oficiul Internațional pentru Epizootii, care a publicat pe site-ul său acest caz atipic, aflat în continuare în anchetă.

„Pe site, orice stat poate să vadă statusul fiecărei țări și cazurile care pot să apară la nivelul fiecărei țări și probabil Rusia a vizualizat acest site și a văzut că avem această suspiciune de caz atipic de ESB și a și comunicat că interzice importurile de carne de vita din România”, a concluzionat el.

Vladimir Mănăstireanu a reiterat că Federația Rusă „este singura țară care reacționează și care nu a importat niciodată din România carne de vită”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri