Sari la conținut

Vreme rea în țară: viscol, zboruri întârziate, trafic îngreunat

Ninge puternic la munte, vântul suflă cu putere, şi troieneşte zăpada, mai ales pe drumurile aflate la mare altitudine. Circulaţia rutieră a fost închisă pe o parte a DN 7A, Voineasa - Obârşia Lotrului.

ACTUALIZARE„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA anunță participanții la trafic că pe DN 7A, Voineasa - Obârşia Lotrului, sectorul cuprins între km 40+000 - km 86+601, circulaţia rutieră a fost închisă.

Decizia a fost luată din cauza pericolului de prăbuşire pe partea caosabilă a unor copaci încărcaţi cu zăpadă şi a vântului deosebit de puternic, care favorizează acumularea de zăpadă.

În zonă acţionează 2 utilaje multifuncţonale, precum şi o echipă de la Districtul de drumuri echipate cu drujbe”, conform unui comunicat CNAIR.

 


În judeţul Cluj, pe DN1-E60, la intrarea în localitatea Dumbrava, două autocamioane au derapat din cauza zăpezii. Traficul a fost întrerupt şi ulterior a fost posibilă doar circulaţia autovehiculelor de mici dimensiuni, alternativ. Drumul s-a blocat complet după cinci ore.

În judeţul Caraş-Severin, un tir a derapat din cauza zăpezii

Pe DN67C Novaci-Rânca s-a aşternut un strat de zăpadă de un centimetru

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la ora 09:30, în mai multe judeţe din ţară traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă.

În judeţul Covasna ninge abundent în Pasul Oituz, pe DN11, între km 79 - 89. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire.

În judeţul Suceava, traficul este restricţionat pe DN17 între Vatra Dornei şi Câmpulung pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze.

În judeţul Maramureş, se circulă mai îngreunat din cauza ninsorii pe DN1C, între localităţile Valea Chioarului şi Mesteacăn, pe DN18 între localităţile Baia Sprie şi Sighetu Marmaţiei, şi pe DN19, în zona Pasului Huta. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire.

În condiţii de iarnă se circulă şi în judeţul Sibiu, însă mai îngreunat (viteză redusă, aprox. 40 km/h) se circulă pe DN14 între Sibiu şi Mediaş şi pe DN14A, între Mediaş şi Blăjel.

Vremea rea face probleme şi în aeroporturi. Mai multe avioane au avut întârzieri din cauză că a trebuit să fie degivrate.

„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA aduce în atenție faptul că Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru intervalul 13 NOIEMBRIE, ORELE 09:00 – 20:00 o informare meteorologică de COD GALBEN, iar pentru intervalul 13 NOIEMBRIE 2016, ORELE 11:00 – 18:00, o informare meteorologică de COD PORTOCALIU.

Astfel, duminică, 13 noiembrie, între orele 09.00 - 20.00, este în vigoare un cod galben de intensificări ale vântului în sud, est și centru și ninsori moderate cantitativ în nord și centru.

În intervalul menționat, vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze mai mari in Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și Transilvania, unde rafalele vor depăși 60 - 70 km/h si pe arii restrânse vor atinge 80 - 90 km/h.

Tot duminică, în intervalul orar 11.00 - 18.00, o avertizare cod portocaliu de viscol puternic va viza zona montană înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, iar în nordul Moldovei vor fi ninsori însemnate cantitativ si viscolite. La munte va continua să ningă, și vântul va sufla tare, cu peste 90 - 100 km/h, viscolind puternic și troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

În judetele Suceava, Neamț și Botoșani vor fi ninsori în general însemnate cantitativ și local viscolite, determinând temporar o scădere semnificativă a vizibilității.

În acest caz, menționăm că (și la recomandarea IGPR) pentru prevenirea unor evenimente neplăcute ce pun în pericol siguranța circulației pe drumurile naționale și autostrăzi, se impun următoarele:

- REDUCEREA VITEZEI până la evitarea oricărui risc,

- MĂRIREA DISTANŢEI ÎN MERS 

- FOLOSIREA CORESPUNZĂTOARE A LUMINILOR PE AUTOSTRĂZI 

- NU OPRIŢI PE BENZILE DE CIRCULAŢIE ŞI PE BANDA DE URGENŢĂ!

- PORNIŢI LUMINILE DE AVARIE în cazul unei pene sau defecţiuni tehnice și echipaţi-vă cu VESTA REFLECTORIZANTĂ, scoateţi pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi amplasaţi triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari!

De asemenea, în CONDIȚII DE CEAȚĂ se recomandă adaptarea vitezei și evitarea depășirilor riscante. Este indicată folosirea luminilor de întâlnire.

LUMINILE DE CEAȚĂ TREBUIE FOLOSITE DOAR DACĂ VIZIBILITATEA SCADE SEMNIFICATIV ȘI ACEASTA SE FACE ÎMPREUNĂ CU LUMINILE DE ÎNTÂLNIRE.

Deoarece pregătirile pentru iarnă au început în toate zonele cu probleme, CNAIR va acționa oriunde condițiile meteorologice vor impune intervenții ce constau în împrăștierea de material antideparant.

În zona de munte și acolo unde stratul de zăpada s-a așternut deja, RECOMADĂM ECHIPAREA MAȘINII CU CAUCIUCURI DE IARNĂ ȘI CU ECHIPAMENT SPECIFIC DE INTERVENȚIE ÎN CAZUL UNOR EVENIMENTE NEDORITE.

REAMINTIM CĂ RESPECTAREA REGULILOR DE CIRCULAȚIE ȘI A RESTRICȚIILOR CE SE IMPUN ÎN ZONELE CU PROBLEME ESTE PRIMORDIALĂ. CNAIR SA face cunoscut conducătorilor auto că la această oră:

- PLOUĂ în:Banat, Crișana, Maramureș, Translivania și Moldova.

- NINGE pe: DN 67C km 22+000 - 34+800 Novaci - Rânca/GJ. DN 66 km 118+000 - 126+000 Bumbesti Jiu/GJ - Aninoasa/HD,  DN 7A km 46+000  86+601 Voineasa/jud. VL - lim. jud. HD.

- Baru Mare (DN66), Livezeni (DN66A,DN7A), Totesti (DN68,DN66), Brad (DN74), Simeria (DN7) (HD), Bozovici (DN57B), Oravita (DN57,DN57B), Carasova (DN58), Bucova (DN68), Ezeris (DN58A), Slatina Timis (DN6), (CS);, Virfurile (DN76,DN79A), (AR), - pe toată raza județelor Brasov, Covasna, Sibiu, Mures, harghita, în jud. Suceava și izolat în jud. Neamț (Calugareni si Potoci)

- LAPOVIȚĂ: pe toata raza jud Arad, Baru Mare (DN66), Deva(DN7) , Soimus(DN7, DN76), Ilia (DN 7, DN 68A) (HD), Caransebes (DN6,DN58), (CS), Transilvania, Crisana, Maramures: Ploi si lapovita in special zonele de campie, ninsori in toate zonele montane , deluroase;

- VÂNT:  30-40 km/h:Teleorman, Ilfov, Giurgiu, DN 71(Moroeni);DN 7C(Curtea de Arges), DN 73(Podu Dambovita).40-50 km/h Buzau, Prahova, 50-60 km/h Autostrazi (A1,A2,A3),  60-70 km/h (viscol) pe DN 67C km 30+000 - 34+800 Novaci - Ranca/jud. GJ,  30-35 km/h in jud. Dolj , Mehedinti si Olt.

- 30-40 km/h din NV la Vatra Dornei, Iasi, Roman, Tg. Neamt, 10-20 km/h din NV in jud. Botosani, Suceava.

-VIZIBILITATE REDUSĂ: sub 50 m (ceață) pe DN 67C km 16+000 - 22+000 Novaci - Ranca/GJ.

- Jud. MM - DN 18 km 160+000 - 175+000 vizibilitate redusa sub 100m.