Vremea rea pune stăpânire pe România

Data publicării:
inundatii 2

ACTUALIZARE 24.00  15 familii au rămas izolate în judeţul Vâlcea după ce un pârâu a ieşit din matcă şi a acoperit singurul drum de acces către localitate. Inundaţii sunt şi în Olt, dar şi în Timişoara. Pentru zona de vest a ţării a fost emis şi un cod portocaliu de fenomene meteorologice periculoase imediate, care expira la ora 02:00.

La Timișoara, din cauza ploilor torenţiale pasajulde lângă gară s-a inundat. Mai mulţi şoferi au apelat fie la prieteni, fie la o firmă de tractări pentru a-şi scoate maşinile din apa care depăşeşte un metru.

În Slatina a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a scoate dintr-o casă inundată o femeie în vârstă de 100 de ani. 

În Buzău, o vijelie de 2 ore a doborât la pământ un copac vechi de aproape 50 de ani. A căzut peste o maşină parcată în faţa unui hotel din oraş.  

ACTUALIZARE 22.12 În Olt, drumul judeţean 64 este blocat în acest moment după ce apa scursă de pe versanţi a inundat tot în calea ei. Este drumul care face legătura dintre Caracal și Slatina.

ACTUALIZARE 22.00  De mai bine de șase ore nouă judeţe din sudul României se află sub cod portocaliu de ploi torenţiale şI alte 20 sub cod galben. La această oră este în vigoare şi un cod portocaliu de inundaţii care vizează râurile din 15 judeţe.

Ploile s-au extins în ultimele ore în majoritatea regiunilor ţării, dar sunt mai abundente în Oltenia, Muntenia, Moldova şi zona de munte. Ploile nu vor înceta însă, iar de la 2 noaptea, aceste zone rămân sub atenţionare cod galben de ploi. În total, până mâine seară la ora 18, ploile vor afecta 29 de judeţe plus capitala. În consecinţă, este crescut şi riscul de inundaţii.

Potrivit hidrologilor, va fi risc mare de inundaţii cel puţin până vineri la 18.00. Ei nu exclud însă ca alertele să fie prelungite şi după această dată pentru o parte dintre râuri.  

Pentru trei ore şi jumătate, Capitala s-a aflat sub cod portocaliu de vijelie. Vântul puternic a doborât mai mulţi copaci, unul dintre aceştia căzând peste o maşină în care se afla un bărbat.

Incidentul s-a petrecut la o oră de trafic intens, în zona bulevardului Ion Mihalache din Capitală. A fost nevoie de o singură rafală de vânt mai puternică pentru ca trunchiul copacului să se rupă şi să cadă pe maşini. Într-unul dintre autoturisme se afla un bărbat. O maşină de pompieri a ajuns imediat după incident şi a îndepărtat crengile de pe autoturisme şi carosabil.

Proprietarul - rănit ușor - spune că va încerca să îşi recupereze daunele de la Primărie.

În doar o oră după ce a intrat în vigoare codul portocaliu de vreme rea, şapte copaci au fost doborâţi de vijelie.

O stradă de la periferia Craiovei s-a inundat complet după o ploaie torenţială, iar curţile oamenilor s-au umplut cu apă. Şi nu este prima dată când asta se întâmplă. Şi cu o zi în urmă zona s-a transformat într-un lac, iar angajaţii de la compania de apă au venit cu motopompele pentru a scoate apa din curţile oamenilor. Localnicii spun că motivul pentru care se inundă atât de des este evident: primăria nu a extins şi pe strada lor reţeaua de canalizare.  

ACTUALIZARE 19.00  Două maşini au fost avariate în zona centrală a Capitală, după ce un copac s-a prăbuşit din cauza vântului puternic. Șoferul uneia dintre mașini a fost rănit ușor, dar a refuzat spitalizarea. Iată imagini de la fața locului: 

ACTUALIZARE 17.37 Ploi torențiale, vânt puternic și grindină în București și Ilfov între orele : 18:00 si 21:00.

Ploaia va continua să se intensifice şi va avea aspect torenţial. Cantităţile de precipitaţii vor cumula local 25...30 l/mp şi izolat 35...40 l/mp. Intensificări susţinute ale vântului, cu viteze la rafală de 65...75 km/h. Grindină de mici şi medii dimensiuni, descărcări electrice. 

ACTUALIZARE 17.15 ANM a emis o avertizare cod portocaliu valabilă miercuri pentru două ore, de la 17.30 la 19.30, pentru părți ale județelor Teleorman și Giurgiu: estul şi sud-estul judeţului Teleorman, local în judeţul Giurgiu - dinspre vest - sud-vest către est - nord-est.

Se vor semnala: Frecvente descărcări electrice. Vânt cu aspect de vijelie, cu rafale de 65-75 km/h. Cantităţile de apă vor fi de 25...30 l/mp, izolat 35 l/mp. Grindină de mici şi medii dimensiuni. 

___________________________________

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor anunță vreme rea în mai multe județe ale țării.

Avertizare hidrologică de cod galben din 13.05.2014 ora 13:00, după cum urmează: pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), pe Jiu şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj şi Sibiu, pe unii afluenţi ai Mureşului din judeţul Hunedoara, pe Râul Negru (judeţul Covasna), pe Călmăţui şi Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Argeş şi afluenţi (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Călărăşi), Ialomiţa (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), Buzău (judeţele Covasna, Buzău şi Brăila), Rm. Sărat (judeţele Buzău şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea).

Avertizare hidrologică de cod portocaliu pe Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui superior (judeţul Dolj), pe Jiu amonte Răcari şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj).

În intervalul 14.05.2014 ora 14:00 – 15.05.2014 ora 09:00 pe versanţi, torenţi, pâraie şi pe râurile mici din zonele de deal şi de munte din judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea.

În intervalul 14.05.2014 ora 18:00 - 15.05.2014 ora 22:00 pe Lotru, Olteţ şi alţi afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe râurile din bazinul superior al Argeşului (judeţul Argeş), în bazinul superior al Vedei (judeţele Olt şi Argeş) şi pe afluenţii săi din judeţul Teleorman, pe Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus (judeţele Argeş şi Teleorman) şi pe Neajlov amonte de S.H. Vadu Lat (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), pe Ialomiţa şi afluenţii săi amonte S.H. Coşereni (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa) şi pe afluenţii Buzăului (Slănic, Câlnău, Nişcov) din judeţele Buzău şi Prahova.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri