Vulnerabili pe internet. România ocupă locul doi în lume în privinţa atacurilor informatice

Data publicării:
Computer concurs-Mfax

Gabriel lucrează la departamentul financiar al unei firme multinaţionale din România. În urmă cu câteva zile, a avut o surpriză neplăcută atunci când a încercat să îşi citească e-mailurile. „Mi-e teamă să nu am probleme la lucru. Aveam pe e-mail foarte multe documente şi date importante”, a povestit acesta.

Întâmplător sau nu, cine i-a prădat căsuţa de e-mail are acum acces la orice oră atât la datele personale, cât şi la cele de la locul de muncă ale tânărului. Fenomenul se numeşte spionaj cyber-economic, iar atacurile de acest gen sunt tot mai dese.

„În momentul de faţă sunt undeva la 200.000 de ameninţări pe oră. În general se încearcă să se fure date bancare, pentru că acolo sunt banii cei mai direcţi. Întotdeauna un atacator se va duce la ţinta cea mai uşoară şi cea mai sigură. Nu vrea să se complice. Vrea acces la bani şi la informaţii", spune Cătălin Coşoi, şef de strategie şi securitate la o firmă de software.

Nu doar angajaţii firmelor mari sunt vizaţi de hackeri.

„Întreprinderile mici şi mijlocii oferă în jur de 50% din produsul intern brut al unei ţări. Dacă ele sunt în pericol, atunci întreaga economie este în pericol. Pe de altă parte, companiile mici nu au un nivel înalt de securitate IT”, este opinia lui Andrea Manzoni, expert în securitate IT.

Reuniţi la Sibiu, managerii mai multor firme şi asociaţii specializate în securitate IT au căutat soluţii de combatare a spionajului economic împreună cu experţi ai Serviciilor Secrete.

România ocupă locul doi în lume, după China, în ceea ce priveşte atacurile din mediul virtual. În schimb, suntem în primele zece ţări din lume ca număr de informaticieni pe cap de locuitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri