Zăcământ important de gaze descoperit în Marea Neagră

Data publicării:
gaze

Se va face o reinterpretare a tuturor datelor seismice obţinute, se va recalcula volumul zăcământului având în vedere că atunci când noi am început lucrările nu dispuneam de niciun fel de date geologice”, a spus Oleg Shurubor, director general Lukoil Overseas.

Companiile Lukoil, PanAtlantic și Romgaz au descoperit pe platforma continentală a României un zăcământ important de gaze, rezervele care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare putând depăși 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Este vorba despre o cifră preliminară, asta pentru că tocmai ce s-au încheiat lucrările de prospecțiune în perimetrul EX 30 Trident, aflat în concesiune din 2011 la Lukoil Overseas.

Valoarea inițială a pungii de gaz este estimată la 30 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar însemna că ar asigura consumul României la capacitate maximă pentru trei ani, în condițiile în care vorbim de un consum de 12 miliarde de metri cubi pe an cu tot cu exportul de 3 milioane de metri cubi către Republica Moldova.

Perimetrul se află în bucata de platou continental pe care România a câștigat-o în 2009 la Haga în defavoarea Ucrainei. 

În urma litigiului disputat la Haga, între Bucuresti si Kiev, statul român a câstigat 9.700 de kilometri pătraţi din Marea Neagră. Perimetrul are un potenţial uriaş susţin specialiștii din domeniu.

Adâncimea apei în cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctuează de la 300 la 1200 metri. Suprafața perimetrului este de 1.006 km.p. Sonda LIRA – 1X este situată la aproximativ 170 km (90 milemarine) de la țărm, adâncimea apei fiind de aprox. 700 m. Sonda a fost forată până la adâncimea de 2.700 m (8.858 picioare), cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin ”Development Driller II”, aparținând companiei Transocean Ltd. La finalizarea lucrărilor de foraj, sonda a fost trecută în conservare, în vederea efectuării lucrărilor ulterioare de evaluare a zăcământului LIRA. Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda LIRA – 1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri.

În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 km² iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Succesul sondei LIRA – 1X a dus la o diminuare a riscurilor în ceea ce privește lucrările viitoare de investigații geologice pentru o serie de prospecte care reprezintă un potențial semnificativ în ceea ce privește conținutul de resurse, localizate atât în apropierea structurii LIRA, cât și în alte zone ale perimetrului. Programul lucrărilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice și forajul pe zăcământul LIRA a unei sonde de 2 explorare evaluare, în vederea confirmării volumului descoperirii și a confirmării potențialului de hidrocarburi”, se arată în comunicatul Romgaz.

Specialiștii contactați de Digi24 au spus că, pe măsură ce această platformă continentală evoluează către est, șansele de a descoperi petrol și gaze cresc semnificativ.

Lukoil spune că au investit doar în aceste prospecțiuni 500 de milioane de euro.

În acordul de concesiune, compania de gaze naturale de stat Romgaz deține 10% din pachetul de acțiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri