Zăpadă în toată România. Sute de sate izolate, drumuri şi autostrăzi blocate, sute de trenuri anulate, şcoli închise

Data publicării:
tara sub zapada

Pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână, a fost cod roşu de vreme rea, de această dată pentru şase judeţe din sudul şi estul ţării. Vântul a suflat cu 90 de kilometri pe oră şi a viscolit zăpada, iar peste 100.000 de oameni au rămas rupţi de lume din cauza troienelor. În total, opt oameni au murit în aceste zile din cauza frigului. Joi dimineaţă, la ora 6:30, toate autostrăzile erau închise.

ACTUALIZARE 10.05. România scapă de ninsori, însă gerul pune stăpânire pe aproape toată ţara. Cel mai frig este la această oră în nordul Moldovei, unde termometrele arată minus 16 grade. Este frig şi în Capitală, minus 11 grade.

Însă situaţia cu adevărat dramatică este în judeţele afectate de zăpezi. Sunt sub minus 10 grade în Buzău, Brăila, Vrancea, dar temperatura resimţită poate ajunge la minus 20 de grade. 319 localităţi sunt în continuare izolate. Nu se circulă pe trei autostrăzi şi rămân închise 33 de drumuri naţionale, iar peste două sute de trenuri sunt anulate.

Unul dintre judeţele cele mai afectate la această oră este Brăila, unde zeci de localităţi sunt rupte de lume. Oamenii din satul Lanurile şi-au petrecut noaptea în frig şi întuneric după ce a căzut alimentarea cu energie, iar în alte trei localităţi sunt probleme cu apa potabil după o avarie produsă la staţia de pompare.  

ACTUALIZARE 9.00  La Constanţa, 13 localităţi sunt izolate din cauza ninsorii şi a viscolului. De la instituirea codului roşu, 206 persoane au fost salvate din nămeţi, iar alte 36 au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă.

Tulcea e sub cod portocaliu până la ora 10 dimineaţa, după ce ieri codul roşu a pus stăpânire pe întreg judeţul. Toate drumurile judeţene şi naţionale sunt închise şi la această oră, iar la urgenţele medicale se poate ajunge doar cu utilajele de deszăpezire.

În Galaţi, judeţ aflat sub cod portocaliu de viscol şi ninsori, sunt 30 de localităţi izolate de restul ţării. De asemenea, un drum naţional, 24D este închis.

Vreme rea din Buzău a izolat peste 100 de sate. Mai multe drumuri judeţene şi naţionale sunt impracticabile, după ce abia fuseseră deszăpezite. Judeţul a fost ieri timp de şapte ore sub cod roşu de ninsori abundente şi vânt puternic. Acum este cod portocoaliu.

Localitatea Lehliu, din judeţul Călăraşi, este izolată în continuare. Nici nu se poate intra, dar nici nu se poate ieşi. Zeci de persoane care tranzitau localitatea au fost nevoite să înnopteze aici.

Cinci drumuri naţionale şi nouă drumuri judeţene sunt închise la ora aceasta în judeţul Vrancea, un judeţ greu încercat în ultimele zile de problemele cauzate de zăpadă şi viscol. Şapte sate din comuna Măicăneşti, judeţul Vrancea sunt izolate. Mii de oameni sunt blocaţi în case de câteva zile. Deşi primăria încearcă să deszăpezească, ninsoarea de ieri face misiunea aproape imposibilă.   

ACTUALIZARE 7.55. Rămân închise circulației autostrăzile A2, A3 și A4 Ovidiu-Agigea și 34 de drumuri naționale, a declarat, la Digi24, inspectorul Cătălin Bocai, de la Centrul Infotrafic.  

ORA 6:00 Şoferii nu pot circula pe 33 de drumuri naţionale din cauza ninsorii viscolite şi a vizibilităţii reduse, toate autostrăzile sunt închise, iar sute de trenuri au fost anulate. Inspectorul Ionuţ Dumbravă, de la centrul Infotrafic, dă mai multe detalii la Digi24:

Pe autostrada Bucureşti - Constanţa nu se circulă, iar toate drumurile din judeţul de la malul mării sunt închise. 13 localităţi sunt izolate. Detalii a prezentat la Digi24 maiorul Ion Vlăduţ, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea:

De miercuri, de când a intrat în vigoare codul roşu, peste 200 de oameni au fost recuperaţi dintre nămeţi.

Joi dimineaţă, este în vigoare un cod portocaliu de viscol pentru opt judeţe.

102 sate izolate în judeţul Buzău

Vreme rea din Buzău a izolat peste 100 de sate. Mai multe drumuri judeţene şi naţionale sunt impracticabile, după ce abia fuseseră deszăpezite. Judeţul a fost miercuri timp de şapte ore sub cod roşu de ninsori abundente şi vânt puternic. Acum este un cod portocaliu în vigoare, aşa cum declară şi subprefectul Alecu Vasile la Digi24:

Alte 24 de localităţi din Galaţi, de asemenea izolate

24 de localităţi din judeţul Galaţi sunt rupte de lume. Utilajele abia reuşiseră să cureţe drumurile când viscolul a blocat din nou accesul spre sate şi comune. Ambulanţele care ar fi trebuit să ajungă la bolnavi au rămas în nămeţi. Oamenii spun că aceasta este cea mai grea iarnă de până acum.

Patru ore până la spitalul din Focşani

O misiune contracronometru a avut loc în judeţul Vrancea, într-un sat izolat, unde un copil de 1 an cu febră şi tuse a avut nevoie de o ambulanţă pentru a fi dus la spital. După patru ore, copilul a ajuns la unitatea medicală din Focşani. Aceasta este doar una dintre urgenţele la care au răspuns cei de la ISU Vrancea, judeţ în care peste 70 de sate sunt izolate. Cristina Duţă, purtător de cuvânt al ISU Vrancea, a dat mai multe detalii:

Şcoli închise

Şcolile rămân închise şi joi în Bucureşti şi 14 judeţe: Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea. În alte cinci, doar o parte dintre unităţile de învăţământ vor fi închise: Bacău, Dâmboviţa, Iaşi, Mehedinţi şi Vaslui. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui a anunţat că în cazul în care vremea se va înrăutăţi pe parcursul zile, elevii ar putea fi trimişi acasă.

Este pentru a patra zi consecutiv când mulţi elevi stau acasă, iar surse din Ministerul Educaţiei spun că există mari şanse ca nici vineri să nu se meargă la ore.

Avertizarea de cod portocaliu ţine lacătul şi pe şcolile din judeţul Constanţa, dar aici sunt deschise însă grădiniţele cu program prelungit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri