Ultimatumul de care depinde eliminarea vizelor pentru Canada

Data actualizării: Data publicării:
steag canada

Zi decisivă pentru semnarea acordului dintre Bruxelles şi Ottawa, de care depinde ridicarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în Canada. Regiunea belgiană Valonia blochează semnarea acordului de liber schimb UE - Canada. Astăzi vor avea loc discuţii cruciale între premierul belgian şi şeful guvernului valon.

3,6 milioane de valoni ţin în şah liberalizarea vizelor pentru români. Şi asta deoarece guvernul valon blochează semnarea acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada. Vineri, la Consiliul European, preşedintele Klaus Iohannis anunţase că vizele pentru Canada vor fi ridicate, într-o primă fază, în mai 2017, apoi complet din decembrie 2017.

Am o veste bună în această dimineață. S-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți, și în acest fel suntem în situația foarte potrivită să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni pentru acordul comercial cu Canada”, a spus Klaus Iohannis vineri, după negocierile cu oficialii canadieni.

Președintele preciza însă că această înțelegere este condiționată de semnarea acordului comercial între UE și Canada.

Totul s-a năruit în aceeaşi zi, după ce Belgia s-a declarat în imposibilitatea de a semna acordul din cauza refuzului guvernului valon. Francofonii belgieni pun condiţii: vor garanţii, în special pentru protecţia fermierilor, a investiţiilor şi în faţa multinaţionalelor.

Într-o ultimă încercare de salva negocierile, Comisia Europeană a transmis ieri guvernului valon un proiect de declarație, care ar fi trebuit să rezolve divergențele. Şeful guvernului valon s-a declarat dezamăgit şi a respins propunerea.

Presa scrie că, de fapt, Comisia Europeană a acordat Valoniei un ultimatum: până luni seară să dea un răspuns clar. Președintele parlamentului valon a declarat că razagul este prea scurt.

Acordul de liber schimb UE - Canada urma să fie semnat joi la Bruxelles. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, summitul va fi anulat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri