Ziua Americii, sărbătorită la Bucureşti în avans. Criza politică de anul trecut, amintită în discursuri

Data publicării:
receptie

Premierul Victor Ponta a sosit direct de la aeroport, după turneul în Asia. Nu participă președintele Traian Băsescu și nici ministrul de externe Titus Corlățean, ambii sunt plecați din țară. Printre invitații care au ajuns deja sunt ministrul Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Mircea Geoană, consilierul Iulian Chifu și Oana Hăineală, președintele CSM.

„Anul trecut, de 4 Iulie, România traversa o criză politică pe care sunt sigur că ne-o amintim bine cu toţii. În anul care a trecut, principala noastră preocupare a fost protejarea instituţiilor democratice ale acestei ţări şi susţinerea statului de drept. Am subliniat constant importanţa valorilor democratice şi vom continua să facem acest lucru”, a spus Duane Butcher, însărcinat cu afaceri al ambasadei SUA.

„Trebuie să spun de la început că, în comparaţie cu aniversarea de anul trecut, simt o atmosferă mai răcoroasă. Anul trecut a fost o perioadă foarte fierbinte pentru Bucureşti şi pentru România şi sunt bucuros să văd acum că o ţară stabilă şi predictibilă precum România poate arăta că este un partener stabil şi de încredere pentru Statele Unite”, a afirmat Victor Ponta, premierul României.

Cei doi oficiali au vorbit şi despre începerea negocierilor dintre UE şi SUA privind parteneriatul pentru comerţ şi investiţii. Duane Butcher vede în acest tratat o oportunitate de a susţine economia României. Procesul este însă acum incert, în urma dezvăluirilor privind spionajul practicat de Statele Unite asupra ţărilor UE. Mai multe state europene au cerut deja amânarea începerii negocierilor pentru parteneriat.

Citiți și Noul ambasador al SUA la Bucureşti va fi anunţat în următoarele săptămâni

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri