Ziua europeană a protestelor. Încăierări cu poliția în Spania și Italia

Data publicării:
14112012 20proteste2-33425

Demonstraţiile au loc în aceeaşi zi în care milioane de oameni din Europa sunt în grevă generală. Valul de proteste afectează în primul rând transporturile. Sute de avioane şi trenuri sunt anulate sau au întârzieri uriaşe, în timp ce în Spania şi Italia, manifestanţii s-au luat la bătaie cu poliţiştii. Peste 60 de persoane au fost reţinute, iar alte câteva zeci au fost rănite în încăierări.

De la miezul nopții a început greva generală în Spania, prin formarea unor pichete de informare, sindicaliști care încearcă să blocheze orice activitate. Pichetele au început să blocheze accesul celor care doresc să muncească astăzi. S-au înregistrat și incidente, 32 de persoane au fost reținute, iar 15 au fost rănite, dintre care trei sunt polițiști. Un incident s-a înregistrat și la linia de metrou din Madrid, au fost aruncate lanțuri pe sistemul de alimentare. Incidente s-au înregistrat și în zona marilor depozite de produse alimentare din Barcelona, Granada, transmite corespondentul Digi24, Ciprian Bălțoiu.

Nemulțumirile mocnesc, iar acum izbucnesc nervii celor care totuși doresc să meargă la muncă. Nu există niciun autobuz, însă unii încearcă să ajungă la locul de muncă.

La 10.00 se deschid marile centre comerciale, iar pichetele vor încerca să blocheze orice activitate. Spitalele sunt și ele un punct fierbinte și s-a anunțat că vor exista doar servicii de extremă urgență.

Politicile de austeritate riscă să devină de nesuportat

În timp ce creşterea în zona euro urmează să rămână într-un punct mort (0,1%) în 2013, potrivit Comisiei Europene (CE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că politicile de austeritate aplicate de o serie de ţări riscă să devină "insuportabile (din punct de vedere) politic şi social".

În Spania, sindicatele mari îndemană să se participe la manifestaţii miercuri seara la Madrid, în timp ce, separat, mişcarea "indignaţilor" afişează o exasperare faţă de sărăcia în creştere şi denunţă expulzarea unor proprietari supraîndatoraţi, în paralel cu alocarea a miliarde de euro ca ajutoare pentru bănci.

Mitinguri în 40 de orașe din Portugalia

Ţinta "indignaţilor" va fi din nou Camera inferioară a Parlamentului unde, prin intermediul reţelelor de socializare, îndeamnă la petrecerea nopţii de miercuri spre joi, în faţa unor baraje de poliţie.Ministrul spaniol de Interne Jorge Fernandez Diaz a avertizat că poliţia urmează să se asigure că deputaţii să nu vor fi "împiedicaţi să îşi exercite funcţia".

În Portugalia, CGTP, principalul sindicat din ţară, speră să obţină o mobilizare în cadrul unei greve generale împotriva politicii de austeritate a Guvernului de centru-dreapta sub tutela UE şi FMI.

Luni, cancelarul german Angela Merkel a fost primită în această ţară cu huiduieli. Miercuri, sunt prevăzute mitinguri şi marşuri în aproximativ 40 de oraşe, inclusiv la Lisabona şi Porto.

În Grecia, o grevă este prevăzută atât în întreprinderi, cât şi în administraţie, la apelul sindicatelor GSEE (sectorul privat), şi Adedy (sectorul public), dar şi un miting în centrul Atenei.

Dar acest tip de mobilizare paneuropeană nu este, în general, urmat în Grecia, unde o nouă serie de măsuri de austeritate pentru următorii patru ani tocmai au fost adoptatr de către Parlament, în pofida unei mobilizări puternice în stradă.

Apel la mobilizare în Italia, traficul feroviar afectat între Belgia și Germania

Principalul sindicat italian, CGIL, a îndemnat la organizarea unei greve de patru ore, însă mai multe sectoare importante, ca cel al transporturilor, nu vor participa la aceste proteste.

Între consecinţele previzibile ale acţiunilor sindicale, trenurile Thalys, care asigură legătura între Belgia şi Germania, nu vor circula, iar la Paris şi Amsterdam sunt posibile perturbări

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri