Ziua maghiarilor de pretutindeni. Vicepremierul Ungariei: Autonomia ni se cuvine

Data publicării:
MAGHIARI UNGURI CLUJ 4826333-Mediafax Foto-Mircea Rosca

Manifestările de 15 Martie au început, la Târgu Secuiesc, cu defilarea reprezentanţilor şcolilor din zonă şi cu parada locuitorilor din comunele aflate în apropierea oraşului, cei din urmă venind cu căruţe în centrul municipiului.

De asemenea, la defilare au participat câţiva membri ai Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM), care au avut un steag secuiesc de dimensiuni mari.

Invitatul principal al evenimentului de la Târgu Secuiesc este vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a defilat călare, alături de şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, şi consulul onorific al Ungariei la Mircurea Ciuc.

În discursul său, vicepremierul maghiar a declarat: „autonomia ni se cuvine”. El a amintit că autonomia şi autoguvernarea sunt naturală şi normală. El a dat exemplu Tirpului, unde autonomia a dus la dezvoltarea zonei şi a spus că acest lucru se poate întâmăpla şi în Tralsnsilvania. El a adus în discuţie şi  următoarele alegeri şi i-a îndemnat pe maghiari să se prezinte la urne.

Mesajul a fost primit cu ropote de aplauze de cei zece mii de oameni prezenţi la discurs. Iar reacţiile nu au întârziat să apară.

„Eu cred că nu e niciun fel de problemă că ceea ce ziceam noi din 93 o spunem în fiecare an. Majoritatea românească trebuie să accepte aceste lucruri. Nu dorim altceva decât să ne exprimăm liber în limba noastră maternă, să avem posibilitatea să avem drepturi mai multe”, a declarat Laszlo Borbely, prezent la manifestare.

Potrivit organizatorilor, peste 10.000 de persoane participă la manifestări, centrul oraşului fiind decorat cu steaguri secuieşti şi ale Ungariei

În judeţul Covasna, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită aproape în fiecare localitate, pe parcursul întregii zile având loc spectacole, ceremonii religioase şi comemorative la monumentele mai multor eroi.

La Sfântu Gheorghe, manifestările vor începe la ora 14.00, în centrul oraşului, unde în fiecare an se adună mii de oameni. Partidele maghiare organizează împreună, la Sfântu Gheorghe, sărbătoarea zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, invitatul principal în acest an fiind secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei Nemeth Zsolt.

La Cluj, peste 300 de oameni la un marş prin centrul oraşului, intonând imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

Maghiarii s-a adunat în faţa Institutului Teologic Reformat din Piaţa Avram Iancu, cu steaguri ale României, Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, mulţi având în piept cocarde în culorile roşu, alb şi verde. Oamenii au plecat apoi în marş pe bulevardul 21 Decembrie 1989, însoţiţi de o fanfară, şi au ocupat o bandă de circulaţie pe carosabil, până la Biserica Romano-Catolică "Sfântul Mihail" din Piaţa Unirii.

Printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai UDMR, PPMT, dar şi consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos. 

La Târgu Mureș au loc manifestări inedite, precum o întâlnire a corurilor și o prezentare a husarilor, iar de la ora 12 s-au depus coroane și s-au susţinut discursuri. 

La Oradea este așteptat președintele UDMR, Kelemen Hunor, care participă în cursul după-amiezii la o ceremonie de depuneri de coroane.

În paralel cu aceste evenimente, membrii mișcării Noua Dreaptă au anunțat că vor mărșălui pe străzile din Cluj-Napoca și Arad, care îl vor comemora pe Avram Iancu.


Contextul acestei zile a fost unul intens politizat. Traian Băsescu, premierul și sefii serviciilor de informații au discutat la Cotroceni despre preîntâmpinarea unor eventuale manifestări extremiste. Șeful statului le-a transmis politicienilor maghiari că oricine poate fi expulzat dacă nu respectă legile şi Constituţia României.

Asta în contextul violențelor din 10 martie de la Târgu Mureș. Atunci, extremiști din Garda Maghiară s-au îmbrâncit cu jandarmii la un miting al secuilor, la care au participat circa 3.000 de persoane. Printre ei şi câţiva reprezentanţi ai organizaţiei „64 de Comitate” şi Garda Maghiară - formaţiune interzisă în Ungaria. Mitingul a fost autorizat, dar nu şi marşul, despre care organizatorii au susținut că a pornit ca o plimbare.

Lucrurile au evoluat rapid, iar ieri Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că membri a patru organizații maghiare extremiste nu au voie să intre în România. Asta deoarece aceștia ar pregăti activități extremiste. Cele patru organizații vizate sunt Partidul Jobbik, Noua Gardă, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate şi Oastea Haiducilor.

Decizia a fost luată în condiţiile în care astăzi sunt anunţate manifestări în toată ţara cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Astfel de evenimente vor avea loc la Târgu Mureş, Oradea, Sfântu Gheorghe, Covasna, dar şi la Braşov şi Timişoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri