ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Parada militară din Piaţa Constituţiei FOTO VIDEO 

Data publicării:
Untitled

 

FOTO MediafaxFOTO

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI ACTUALIZARE 16.15. Peste 10.000 de oameni au fost la Palatul Parlamentului să vadă cu ochii lor parada militară. Cu tot gerul, minus 2 grade erau la ora 11.00, şi cu toată ninsoarea... încântaţi cu toţii şi mândri de spectacolul pe care l-au văzut.


ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI ACTUALIZARE 12.13. Parada militară din Piaţa Constituţiei s-a încheiat.

VIDEO. Unul dintre cele mai spectaculoase momente ale paradei de Ziua Naţională

Au participat peste 2.700 de militari, cu peste 250 de mijloace tehnice, din MApN, MAI, SRI şi SPP, iar militarilor români li s-au adăugat şi detaşamente de militari din Franţa, Polonia, Republica Moldova, Turcia şi Statele Unite ale Americii.

(VIDEO. Parada care a avut loc în Piaţa Constituţiei)

Momentul de defilare aeriană a fost anulat, din cauza vremii nefavorabile.

FOTO Ministerul Apărării Naţionale - Facebook

FOTO Ministerul Apărării Naţionale - Facebook

FOTO Ministerul Apărării Naţionale - Facebook

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI ACTUALIZARE 11.00 Președintele Traian Băsescu a ajuns în Piața Constituției. La parada din Piața Constituției participă și premierul Victor Ponta. 



Parada Militară va avea loc în Piața Constituției. Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Iniţial erau trase 7 salve de tun de pe nave, întrucât, de obicei, pe o navă se aflau 7 tunuri. Dar, este posibil ca şi semnificaţia specială, astrologică şi biblică a numărului 7 să fi avut influenţă în stabilirea acestui număr. Tunurile de pe uscat puteau trage cam de 3 ori mai multe salve de tun, faţă de cele de pe nave, având o cantitate mai mare de muniţie la dispoziţie.

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI Paradele militare de 1 Decembrie de la Bucureşti şi Alba Iulia vor fi difuzate în direct la Digi24

Ziua Naţională a României. Preşedintele ales, Klaus Iohannis, aşteptat la Alba Iulia

Astăzi salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional, în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin.


Bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul" este înzestrată cu tunuri calibru 76 mm, model 1942. Muniţia utilizată pe timpul executării salvelor de tun în semn de salut este, evident, de manevră.

Prima ceremonie a zilei de 1 Decembrie a început deja în Parcul Carol din Capitala, la Mormântul Ostaşului Necunoscut.  

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI Mesaje de 1 Decembrie

Într-un mesaj postat pe un site de socializare, preşedintele ales Klaus Iohannis scrie: „După ani de dezamăgiri şi nereuşite, le spun astăzi românilor de pretutindeni că, oricât de greu ar fi, împreună vom clădi acel loc în care ne vom bucură să trăim, nu din care vom fi tentaţi să plecăm, vom întări în societatea românească ceea ce este de aşezat, cu viziune, cu calm şi răbdare. La mulţi ani românilor de pretutindeni!”. 

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Klaus Iohannis: „Românii din afara granițelor au dovedit că țara noastră are o mare șansă”

Şi premierul moldovean, Iurie Leancă, îi felicita pe români cu ocazia Zilei Naţionale. „România să continue acest proces, să se transforme într-un stat puternic, cu o economie puternică, un sistem politic la fel de puternic şi îmi doresc că vocea, capacitate româniei de a influenţă deciziile UE în regiune să fie tot mai puternică”, a spus Iurie Leancă.

GOOGLE DOODLE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Google sărbătoreşte Ziua Naţională a României printr-un logo special

1 Decembrie, sărbătorit și în diaspora

1 DECEMBRIE. Militarii români „vor desena” o stea pe harta României

Un mesaj de felicitare a fost transmis şi de însărcinatul cu Afaceri al SUA, Dean Thompson. Oficialul american se declara mândru să numescă România aliat şi prieten al Statelor Unite. „În numele preşedintelui Obama, al secretarului de stat Kerry şi al poporului american, daţi-mi voie să va felicit de ziua Marii Uniri. La sărbătorirea acestei zile alături de familie şi prieteni, trebuie să ştiţi că aşteptăm cu interes să continuăm parteneriatul strategic mulţi ani de acum înainte. La mulţi ani, România!”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri