EXCLUSIV. M. Vela: Era de aşteptat ca, după 30 de ani, un ministru să spună: poftiţi în locul unde aţi riscat totul pentru speranţe!

Data actualizării: Data publicării:
ministerul interne porti deschise

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a explicat la Digi24 de ce a decis, în premieră, să dea voie publicului larg să viziteze biroul lui Nicolae Ceauşescu, celulele Securităţii sau balconul unde dictatorul a susţinut ultimul discurs. "E o dovadă de normalitate, era de aşteptat ca, după 30 de ani, un ministru să facă asta", a spus el. 

"Cred sincer că e o dovadă de normalitate, era şi o nevoie a revoluţionarilor, care îşi doreau să revină în locul unde au luptat pentru democtraţie şi libertate.

E un traseu pe care l-au făcut în decembrie 1989 cu vise şi speranţe toţi cei care au intrat în sediul CC al PCR.

Era de aşteptat ca la 30 de ani, un ministru să spună: poftiţi aici, în locul unde aţi riscat totul, familia, viaţa pentru principii, vise, speranţe!", a spus ministrul Marcel Vela.

Întrebat de ce a decis asta, el a răspuns: "Ca revoluţionar, Caransebeş a fost declarat oraş martir, fiind printre primele eliberate de comunism, am privit acest gest ca revoluţionar. Plus, că era o datorie morală a ministrului de Interne, să deschidă porţile fostului CC al PCR având în vedere dorinţa revoluţionarilor, dar şi a publicului larg de vedea celulele Securităţii, balconul de unde Ceauşescu s-a adresat oamenilor la ultimul discurs, limuzinele cu care mergea dictatorul".

Totodată, întrebat ce simte lucrând zilnic la biroul la care stătea Nicolae Ceauşescu, Marcel Vela a răspuns că trăieşte un sentiment „complicat” şi că sunt multe energii negative.

În acest context, el a spus că a stabilit cu episcopul Caransebeşului ca locul să fie sfinţit, în ianuarie.

"E un pas de normalitate să facem stop-cadru şi să reluăm tot ce ţine de un management performant, să ne rupem de ce a fost rău şi urât", a conchis el.

Marcel Vela a afirmat că a primit multe mesaje din ţară de la oameni dorinici să vadă toate acestea şi că sunt oameni care s-au înscris să le viziteze, conetxt în care a decis să facă un muzeu şi un punct de vizită permanent la Ministerul de Interne, astfel încât toţi oamenii, dar mai ales tinerii să cunoască istoria României din vremea comunismului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citiţi şi:

Cum arată biroul la care a stătea Nicolae Ceauşescu şi cine îl foloseşte acum

VIDEO | Imagini în premieră din arestul Securității de la Comitetul Central, locul unde au fost închiși și torturați sute de români

Pe 22 decembrie 1989, elicopterul cu Nicolae şi Elena Ceauşescu decola de pe sediul Comitetului Central al Partidului Comunist, iar revoluţionarii pătrundeau în sediul instituţiei. Era pentru prima dată când oameni obișnuiți reușeau să intre în buncărul dictatorului, după discursul huiduit de mulţime.

Acum, după 30 de ani de la acele evenimente, clădirea, devenită între timp sediul Ministerului de Interne, și-a redeschis porțile.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri