Video Exercițiu militar al NATO la Marea Neagră, la câteva zile de când drona americană a fost doborâtă de ruși în mare

Data actualizării: Data publicării:
nato
Exercițiu militar al NATO la Marea Neagră cu peste 3400 de militari din 12 ţări. Foto: Forțele Navale Române

Mii de militari din 12 țări, printre care și Statele Unite ale Amercii, se antrenează la Marea Neagră și la Dunăre. Exercițiul are loc la nicio săptămână de când drona americană s-a prăbușit în mare, după ce a fost șicanată de avioanele de luptă rusești.

3400 de militari din 12 țări, printre care Grecia, Polonia, SUA și Turcia vin în România pentru cel mai mare exerciţiu coordonat de Forţele Navale Române. Se întâmplă la doar câteva zile de când drona americană MQ-9 Reaper a căzut în Marea Neagră. Exercițiul de amploare se desfăşoară atât în aer, cât și pe uscat şi în apă. Prima oprire a forţelor armate reunite va fi în judeţul Tulcea. Acolo, conform scenariului, militarii trebuie să asigure, de pe uscat, desfăşurarea normală a traficului fluvial.

Marcel Neculaie, contraamiral de flotilă, spune că vor avea loc „acţiuni de interzicere a navelor de luptă inamice, securizarea elementelor de infrastrctură din zona de responsabilitate fluvial-maritimă, concomitant cu asigurarea libertăţii de navigaţie pe sectorul maritim al fluviului, materializate prin executarea acestor exerciţii de tragere cu muniţie de manevră”.

Militarii trebuie să aibă atenţia sporită, mai ales că în apropiere se află o zonă reală de război. „Suntem pregătiţi şi în acest sens structurile participante la exerciţiu , în primul rând navale aparţinând Forţelor Navale Române au proceduri clare de operare privind acţiunea în astfel de situaţii. (MUSCA) Şi în anii anteriori, în zona de desfăşurare a exerciţiului s-a semnalat prezenţa navelor Federaţiei Ruse”, precizează Adrian Dincă, ofițer proiect al conducătorului Sea Shild 2023.

De altfel, anul trecut exerciţiul a fost anulat din cauza invaziei rusiei pentru a nu inflama situaţia şi aşa tensionată din Marea Neagră. „Scenariul este fictiv, dar este adecvat la riscurile şi ameninţările care sunt în Marea Neagră. Tot timpul am încercat să avem această imagine pe parte de informaţii şi să ne adaptăm scenariile”, spune Cornel Eugen Cojocaru, comandantul flotei.

La Sea Shild 2023, Forţele Navale Române participă cu 30 de nave militare, două vor fi din Bulgaria, vor ajunge şi 14 aparate de zbor din Franța, România, SUA şi Turcia. În plus, la exercițiu vor fi și 15 ambarcaţiuni rapide de intervenţie, dar şi 57 de autovehicule militare. Exerciţiul se va încheia în 2 aprilie.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri