Expert american în cibersecuritate: Modul în care a evoluat România reprezintă o provocare pentru un actor negativ

Data publicării:
Mark Pfeifle vorbeste la o conferinta in romania

Modul în care a evoluat România strategic şi economic în ultimii ani reprezintă „o provocare pentru un actor negativ care vrea să creeze haos şi confuzie”, a declarat, miercuri, Mark Pfeifle, expert în comunicare digitală şi securitate cibernetică.

Mark Pfeifle vorbeste
Mark Pfeifle, expert în comunicare digitală şi securitate cibernetică, a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Ambasada SUA la Bucureşti

Acesta a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Ambasada SUA la Bucureşti, despre provocările în domeniul cibersecurităţii, amintind de experienţa americană în acest domeniu.

De asemenea, el a prezentat eventuale perspective şi metode de apărare împotriva fake news, în contextul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul european, dar şi a scrutinului prezidenţial de anul viitor din ţara noastră.

„În SUA, în 2016, am fost loviţi de propaganda rusă, dezinformare şi fake news şi scurgere de informaţii din e-mailuri (...) este o posibilitate să existe o implicare a Rusiei sau a altor forţe criminale, guvernamentale, care să încerce să facă acelaşi lucru în timpul alegerilor române de peste un an”, a punctat Mark Pfeifle.

Mai mult, a spus el, entităţile din spatele fenomenului fake news „vor încerca să creeze haos şi confuzie în rândurile populaţiei”. „Vor încerca să folosească diverse elemente politice, culturale, religioase din societate pentru a naşte fricţiuni şi haos. Este o încercare de a delegitimiza ciclul alegerilor şi acesta este un lucru faţă de care România şi ţări din regiune trebuie să fie foarte atente”, a punctat expertul.

El a spus că pentru a contracara asemenea campanii de dezinformare ţările trebuie să aibă o adevărată „infrastructură” prin care să reacţioneze şi să „clarifice lucrurile cât de repede posibil”. „Când oamenii merg la vot trebuie să ştie că votul lor contează şi că oficialii guvernamentali supraveghează atent procesul pentru a se asigura că este unul de succes”, a afirmat Pfeifle.

El a subliniat că intervenţia în alegeri „are ca scop obţinerea unui avantaj politic”. Respectivele entităţi „pot crea haos şi confuzie, pot de asemenea utiliza acea perioadă pentru manevre politice”.

Vorbind despre motivele care ar face România o ţintă a unor asemenea atacuri, Pfeifle a spus că „o parte din motive sunt geografice, o parte politice, o parte sunt provocările din regiune”, alături de apartenenţa ţării noastre la Uniunea Europeană şi la NATO.

„Modul în care a evoluat România strategic, economic, în ultimii ani o face într-un fel o ameninţare, pentru că a avut creştere economică, au avut alegeri de succes în trecut, deci este o provocare pentru un actor negativ care vrea să creeze haos şi confuzie”, a afirmat Mark Pfeifle.

El a vorbit şi despre angajamentul SUA faţă de ţara noastră.

„Administraţia SUA îşi arată angajamentul în eforturile comune cu un aliat strategic cheie, precum România. Arată semnificaţia şi importanţa acestei ţări şi a poporului, a economiei sale şi că vom avea o relaţie foarte apropiată cu România în viitorul nostru. Este o ţară importantă strategic - militar, economic. Are o importanţă enormă pentru SUA”, a spus expertul.

Mark Pfeifle este expert în comunicare digitală şi securitate cibernetică. Este un fost consilier adjunct al preşedintelui SUA şi adjunct al consilierului pentru Securitate Naţională pentru Comunicaţii Strategice şi Informare Globală la Casa Albă. Pfeifle este fondatorul şi preşedintele companiei de strategie şi comunicaţii Off the Record Strategies.

Datorită experienţei sale, Pfeifle este deseori invitat ca expert şi comentator pentru diverse instituţii media precum CBS, CNN, Time şi The Wall Street Journal.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri