Expert: Din iunie, România a fost ori în creștere, ori în platou. Nu avem județe unde rata de infectare să scadă

Data actualizării: Data publicării:
oameni pe strada coronavirus
Datele INS arată că pandemie de coronavirus a influențat puternic numărul deceselor din România. Foto: Guliver/GettyImages

Din iunie, România a fost, din punct de vedere epidemiologic, ori în creștere, ori în platou, a explicat la Digi24 biostatisticianul Valentin Pârvu. Potrivit acestuia, nu avem județe unde rata de infectare să scadă.

"Rata de creștere e și mai importantă decât nivelul la care suntem, a fost susținută și a urcat treptat cu un număr de reproducere de aproape 1-2, apoi a început să scadă ușor în ultima săptămână, suntem în jur de 1,1, stând pe acest 1,1, vom ajunge la numere foarte mari, sperăm ca această rată să scadă sub 1. Până atunci vom continua să creștem.

Deja vedem că unde se iau anumite măsuri pare să apară un platou, dar se poate vedea comparând numerele, par foarte apropiate, nu mai e o explozie de la 500 la 700.

Partea proastă este că alte județe sunt în creștere. Avem județe fie stabile, fie în creștere, nu avem județe care scad. Multe județe așteaptă în continuare ca acel număr de incidența să crească peste un anumit nivel relativ arbitrar care s-a stabilit și până nu crește, din păcate nu se iau măsuri.

Eu stau în Sibiu. Nu s-au luat măsuri pentru că n-am ajuns la nivelul de 3, și atunci lumea nu are inițiativa de a face ceva, spitalele devin aglomerate.

În România nu putem avea 3000 de oameni în terapie intensivă, pentru că nu există atâtea paturi. Așa că se va trece la o creștere a numărului de decese din secție. Fără o acțiune și inițiative, aceasta e inevitabilul.

Unde se iau acțiuni, se observă aplatizarea. Dacă nu vedem o descreștere trebuie să se ia măsuri mai riguroase, dar deocamdată să se încerce să se ia măsuri unde lucrurile sunt critice.

Altfel, într-o săptămână – două, vom ajunge în jur de 6000, 6500, 7000 de cazuri", a explicat Valentin Pârvu.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 4.902 cazuri noi de COVID-19, din 34.466 de teste efectuate. Crește și numărul deceselor cauzate de infecția cu noul coronavirus și atinge un nou record de la începutul pandemiei. Într-o singură zi au fost raportate 98 decese. La terapie intensivă sunt internați 778 de pacienți COVID.

Citiți și:

Clujul a depășit pragul de 3 la mie și intră în scenariul roșu. Județele cu peste 300 de cazuri în 24 de ore

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri