Video&Foto UPDATE: Explozie la Rafinăria Petromidia: Incendiul a fost lichidat. Un bărbat a murit, 2 persoane cu arsuri au fost aduse la București

Data actualizării: Data publicării:
incendiu si explozie la petromidia
Explozie urmată de un incendiu puternic la Rafinăria Petromidia. Foto: Amator

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Un bărbat care fusese dat dispărut a fost găsit mort. Alte patru persoane au fost rănite, una având arsuri pe 45% din corp. Doi dintre răniți, care au arsuri, au fost transportaţi cu elicopterul la Spitalul Floreasca din Capitală. Oamenii din localitățile învecinate au primit mesaj RO-Alert să rămână în locuințe și să nu deschidă geamurile. 

UPDATE  19:30 Rompetrol Rafinare anunță stingerea integrală a incendiului de pe platforma Petromidia. Incidentul a fost neutralizat și nu există în acest moment niciun alt risc, potrivit companiei.

Monitorizările făcute de autoritățile de mediu au relevat faptul că nu au fost depășite valorile limită, nefiind afectate zonele populate din apropierea rafinăriei (orașul Năvodari, comuna Corbu și stațiunile turistice din zona limitrofă), dă asigurări compania.

În funcție de necesități, Rompetrol Rafinare promite sprijin pentru ca persoanele rănite să fie transportate în unități specializate din afara țării. Departamentul de resurse umane este în contact direct cu familiile celor afectați.

Doi bărbați, de 53 și 50 de ani, care au suferit arsuri pe 45 la sută din suprafața corpului, respectiv 25 la sută, au fost aduși  vineri după-amiază cu elicopterele SMURD la București. Celelalte două victime ale exploziei au răni mai ușoare.

De asemenea, Rompetrol Rafinare își oferă tot sprijinul pentru familia persoanei care a decedat și transmite condoleanțe.

Suflul exploziea fost atât de puternic, încât a făcut ravagii în jurul său. Un bărbat de 32 de ani a fost dat dispărut, fiind găsit mort după mai bine de două ore de căutări.

„Celula anti-criză Rompetrol continuă să ofere sprijin autorităților și partenerilor, precum și pentru reducerea impactului pe plan intern al acestui incident”, se spune într-un comunicat.

Rompetrol Rafinare va continua aprovizionarea cu carburanți

Compania va continua să asigure livrarea de carburanți pentru stațiile Rompetrol din România și regiunea Mării Negre.

Procesele operaționale din rafinărie au fost oprite în timpul intervenției, sistemele de ventilație au fost pornite, pentru a elimina orice altă sursă care ar fi putut duce la propagarea incendiului.

La nivelul rafinăriei, s-a stabilit o echipă de specialisti care, împreună cu autoritățile de resort, vor stabili cauzele acestui incident. În același timp, se va realiza și o analiză a impactului asupra proceselor tehnologice, pentru o imagine clară și o predictibilitate în ceea ce privește repornirea instalațiilor din rafinărie.

Scăderi pe bursă pentru acțiunile companiei

Acțiunile Romeptrol Rafinare au avut scăderi semnificative pe bursă. În jurul prânzului, scădere era pe la zece la sută, cu volume mari de tranzacționare, neobișnuite pentru acest activ. Ulterior s-a corectat și spre închidere scăderea era puțin sub 2%.

Explozia s-a produs la o instalație de hidrofinare, un sistem unde se încălzește țițeiul, pregătindu-l pentru distilare.

E un incident care apare la scurt timp după finalizarea lucrărilor de mentenanță, care au avut loc în luna mai. Sunt reviziile obișnuite anuale în care intră rafinăriile de peste tot în lume.

Pe platformă a mai avut loc un accident, în urmă cu cinci ani, dar de mai mică amploare și fără pierderi de vieți omenești.

Rafinăria de la Năvodari este un mare procesator regional. Anual are peste 6 milioane de tone de materie primă rafinată. Mai puțin anul trecut, când a scăzut sub 5 milioane, din motive de criză economică generată de pandemie.

Rompetrol Rafinare e un exportator de motorină și benzină, dar acoperă și o parte serioasă din piața internă. Depozitele rafinăriei nu au fost afectate de incendiu, susține ministrul energiei,  deci stocurile sunt disponbile și nu apare un șoc de ofertă. Pe de altă parte, toate instalațiile rafinăriei au fost oprite și nu se pornesc de pe o zi pe alta. Însă cu stocurile existente se poate face o tranziție și se poate acoperi consumul.

O conductă fisurată, posibilă cauză a exploziei

UPDATE: 15:30 Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat că în jurul orei 15:00 incendiul a fost lichidat. „Această tragedie se putea transforma într-o catastrofă”, a declarat ministrul. Bilanțul exploziei, potrivit autorităților, un bărbat decedat, iar alte 4 persoane rănite. Acestea erau afară pe o platformă pe care erau diverse echipamente industriale.

Raed Arafat a precizat că primul apel a fost înregistrat la ora 12:16, iar echipajele au ajuns în 8 minute. O persoană a suferit arsuri pe 45% din corp, iar o altă victimă a suferit arsuri pe 25% din corp. Două persoane sunt uşor rănite. Până acum a fost înregistrat un deces, un bărbat în vârstă de 32 de ani.

Potrivit primelor informaţii, cauza exploziei ar fi putut fi o conductă fisurată. Instalaţiile au fost în revizii anul trecut, în perioada martie-aprilie.

Peste 100 pompieri și paramedici au acționat la Rafinăria Petromidia, a anunțat comandatul operațiunii.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

UPDATE 15:20: Procurorii au deschis un dosar pentru ucidere din culpă. Cercetările se fac „in rem”, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Constanța.

UPDATE 15.05. Grupul KMG International, compania care deține Rompetrol Rafinare, a transmis că incendiul a fost izolat și stabilizat.

"Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranța angajaților noștri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat și procesele tehnologice au fost oprite.  

Din păcate, ca urmare a accidentului, cinci dintre colegii noștri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Județean Constanța. Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alături de familiile victimelor în acest moment tragic.

În acest moment, incendiul din cadrul instalației HPM este izolat și stabilizat, echipele interne și externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp", a comunicat Grupul KMG International.

Bărbatul dat dispărut a fost găsit mort

UPDATE 14.50. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat că persoana care fusese dată dispărută a fost găsită decedată.

Este vorba despre un bărbat. El a fost găsit în incinta rafinăriei.

Până la această oră, cinci persoane sunt rănite. Două dintre ele, care au arsuri, vor fi aduse la Spitalul Floreasca din București.

Emanațiile de fum sunt infinit mai mic acum, flacăra nu se mai vede. Incendiul este pe cale să fie stins.

"A fost un vârf al noxelor între 12.00 - 12.30. Laboratorul mobil de mediu a prelevat probe care vor fi analizate, dar nu e niciun motiv de alarmare. Ne-a ajutat vîntul care a bătut spre o direcție spre câmp", a declarat prefectul la Digi24.

UPDATE 14.25. Purtătorul de cuvânt al ISU Constanța a declarat că cinci persoane sunt rănite și că una este dispărută.

La fața locului sunt 50 de pompieri care intervin.

Citește și: VIDEO. Momentul exploziei de la Rafinăria Petromidia-Năvodari

UPDATE 14.15. Acţiunile Rompetrol Rafinare se tranzacţionau vineri, la ora 13.32, cu 0,0505 de lei, în scădere cu 0,98% faţă de preţul de deschidere, potrivit datelor Bursei de Valori Bucureşti.

Conform BVB, preţul de deschidere a fost de 0,0505 lei/acţiune, preţul maxim de 0,0505 lei/acţiune, preţul minim de 0,0485 lei/acţiune, iar preţul mediu de 0,0495 lei/acţiune.

Meteorologi: Norul de fum se va deplasa spre mare

UPDATE 14.10. Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o informare despre evoluţia norului de fum din zona Rafinăriei Midia, în intervalul orar 13.00 – 23.00. Norul de fum se va deplasa spre mare, potrivit meteorologilor.

La ora 13.00 circulația aerului este relativ slabă în imediata apropiere a solului, se arată în informarea ANM.

Citește și: Ce se întâmplă cu norul toxic de la Petromidia

UPDATE 14.05. Premierul Florin Cîțu spune, într-un mesaj pe Facebook, că le-a cerut secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie.

"În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitată producerea altor victime.

De asemenea, i-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă", a transmis Florin Cîțu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Raed Arafat: Încă sunt zone cu flacără deschisă

UPDATE 13.55. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că, oficial sunt un rănit grav, doi ușor și o persoană este dispărută.

Cifrele vor fi actualizate, a spus el.

"Intervenția este în plină desfășurare, sunt zone cu flacără deschisă, se lucrează pentru limitarea extinderii și pe stingere. A scăzut pericolul de explozie, nu putem exclude cât mai avem flacără deschisă și pot apărea complicații", a spus Arafat.

UPDATE 13.45. Crește numărul persoanelor care ar fi fost rănite în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari.

Astfel, numărul lor a ajuns la cinci, fiind vorba despre încă o persoană cu traumatism la picior și o alta cu arsuri minore. Primele informații anunțau trei răniți, unul cu arsuri pe 45% din corp, unul cu traumatism lombar și încă unul cu arsuri la față.

Totodată, o persoană este dată dispărută.

UPDATE 13.40. Procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost oprite în condiții de siguranță, a comunicat Petromidia.

Petromia a informat că incidentul s-a produs la instalația de hidrofinare petrol motorină. 

"Conform procedurilor interne de gestionare a situațiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiții de siguranță. În acest moment, echipele de intervenție acționează pentru controlul și stingerea incendiului. Mulțumim autorităților pentru profesionalismul și promptitudinea cu care au reacționat la acest incident", a transmis compania.  

Unul dintre răniți are arsuri pe 45% din corp

UPDATE 13.15. ISU Dobrogea a transmis că trei persoane au fost rănite în urma exploziei, două dintre ele au arsuri, iar una are traumatism.

Unul dintre răniți are arsuri pe 45% din corp. Celelalte două victime au una arsuri la față și cealaltă traumatism lombar.

Cei trei au fost duși la UPU al Spitalului Județean din Constanța, cel cu arsuri grave fiind transportat cu un elicopter SMURD.

Incendiul se manifestă la o instalație de transport petrolier, iar în acest moment, echipele de intervenție acționează pentru închiderea robineților și întreruperea alimentării cu combustibil.

ISU Dobrogea a transmis că a fost dispusă suplimentarea rezervei de substanță de stingere cu câte 2.000 litri de la ISU Călărași, Tulcea, Ialomița, Galați și Vrancea.

În zonă a fost trimis și un elicopter SMURD.  

"Situația este sub control, nu sunt puse în pericol vecinătățile. Instalața unde s-a produs deflagrația este zona cu riscul cel mai ridicat", a spus purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

UPDATE 13.06. La fața locului au fost trimise suplimentar echipaje de intervenție. Astfel, de la ISU Călărași - 2 autospeciale de stingere, de la ISU Ialomița - 2 autospeciale de stingere, de la ISU Tulcea - 2 autospeciale de stingere, iar de la ISU Brăila - 2 autospeciale de stingere și autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere.

Norul de fum se deplasează spre mare

UPDATE 12.55. Impactul asupra mediului poate fi major, a declarat ministrul mediului Tanczos Barna.

Din primele evaluări ale ANM norul de fum se deplasează spre mare, nu spre țărm, a adăugat minstrul.

El a precizat că la fața locului se află un laborator mobil pentru a se monitoriza calitatea aerului.

Fumul este observat de la o distanță de 10 kilometri și a fost văzut și de turiștii aflați în Mamaia și de locuitorii din Corbu și Vadu.

UPDATE 12.45. Ministrul de Interne Lucian Bode și șeful DSU Raed Arafat merg la fața locului.

În zonă a fost delimitat un perimetru de siguranță, întrucît pericolul de explozie și de incendiu este mare.


Știrea inițială

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat la Digi24 că două persoane au fost rănite în explozie.

A fost activat planul roșu de intervenție și a fost transmis un mesaj RO-Alert.

„Persoanele sunt arse pe față, nimic grav. Vom face o reevaluare. A fost dat mesaj prin RO-Alert. Turiștii nu sunt afectați. Echipajele sunt acolo”, a declarat acesta.

ISU a anunțat că explozia a fost urmată de incendiu.

Explozie și incendiu la Rafinăria Petromidia din Năvodari,
Explozie și incendiu la Rafinăria Petromidia din Năvodari,

La fața locului au fost trimise opt autospeciale de stingere, două ambulanțe SMURD și 1 unitate de terapie intensivă mobilă. ISU confirmă că din primele informații, două persoane ar fi rănite.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Petromidia este în prezent cea mai mare rafinărie din România. Rafinăria este operată de Rompetrol Rafinare. Compania este deţinută de KMG International (54,63%; direct şi indirect) şi de statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Rompetrol este principala marcă a KMG International, grup deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan. La Petromidia s-au procesat anul trecut procesat 4,8 milioane de tone de materii prime (1,16 mil. tone de benzină şi peste 2,6 mil. tone de motorină şi combustibil de aviaţie)

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri