Sari la conținut

Extremiștii de la Noua Dreaptă au întrerupt un spectacol al Operei din Cluj

„Spectacolul „Misa pentru pace” de la Opera din Cluj-Napoca a fost întrerupt pentru aproximativ cinci minute în momentul în care pe scena se cânta în limba arabă.

În filmare e momentul când Noua Dreaptă întrerupe spectacolul de operă, moment surprins de reporterul Ziua de Cluj.

Un grup de persoane de la balcoane a început să cânte „Deșteaptă-te române” în timpul spectacolului. O persoană din grup a început să exclame iritat: „pe pământul românesc nu se va ridica niciodată o moschee!”

După ce protestatarii au părăsit sala operei, spectacolul a continuat, relatează presa locală.

Cei care au întrerupt spectacolul sunt membrii partidului Noua Dreaptă, mișcare politică cunoscută pentru mesajele anti-islam, anti-migranți,  anti-comunitatea LGBTQ și pro Mișcarea Legionară.

A fost nevoie de intervenția  mascaților de la DIICOT, care i-au dus la secție de poliție pe protestatari. Aceștia au fost amendați pentru tulburarea liniștii publice.

„Nu doresc să fac nici un comentariu pe marginea celor întâmplate”, a spus directorul Florin Estefan, potrivit Clujulcultural.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, Carmen Jucan, cele cinci persoane — patru bărbați și o femeie — au fost conduse la secție și sancționate contravențional cu sume cuprinse între 500 și 700 de lei pentru nerespectarea măsurilor de ordine pentru buna desfășurare a manifestării culturale. Una dintre persane a primit, în plus, și o sancțiune pentru adresare de cuvinte jignitoare.

Liderul grupului Cătălin Mărincuş, fost boxer, care este omniprezent la marşurile Noii Drepte, a explicat, în timp ce era scos de mascaţi pe afară din clădirea Operei, motivul pentru care au întrerupt piesa.

„A venit de la Bucureşti o misă pentru pace, cu dedicaţie, pentru a spăla creierele clujenilor şi aşa-zisei spume care este aici. O misă în care la un moment dat vine un muezin care ne spune cât este de mare Alah şi ce face Alah în lumea asta, parcă noi nu vedem ce se întâmplă în Europa. Totodată, domnul acesta director a primit această operă cu dedicaţie, repet, pentru a spăla creierele clujenilor şi a-i învăţa ce bun este multiculturalismul, cât de mult ni se potriveşte nouă şi mai ales ce bine ni se potriveşte nouă şi ce binecuvântări ne aduce. A spus de câteva ori Alah Akbar acel muezin, să nu uităm că chiar astăzi a avut loc un atentat în Marseille, unde strigând Alah Akbar un terorist a omorât doi francezi”, a spus Călin Mărincuş, pentru Ziua de Cluj.

Despre „Misă pentru Pace”

Spectacolul „The Armed Man: a Mass for Peace” de Karl Jenkins, a deschis stagiunea la Opera Română Cluj-Napoca. 

O apariție inedită în peisajul liric național, prezentată în premieră și unică reprezentație pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, misa „The Armed Man: A Mass for Peace” poartă semnătura lui Karl Jenkins,  compozitor galez contemporan, al cărui misiune a fost să ofere valențe milenare unui mesaj al păcii și speranței globale odată cu pășirea în noul Mileniu.

Interpretată de soprana Diana Țugui, mezzosoprana Viktória Cormoș, tenorul Cristian Mogoșan și bas-baritonul Sebastian Balaj, Diana Canteșanu – solo violoncel, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului invitat Flavius Filip, premiera se bucură de participarea excepțională a Muezinului Refi Erghiun și a Côr Caerdydd, corul galez care a interpretat lucrarea cu prilejul premierei sale mondiale londoneze, din anul 2000. 

 

Pe aceeași temă