Facturi de aproape 1.000 de lei, la întreținere, pentru apartamente de trei camere din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
calorifer incalzire

Facturile la încălzire le dau fiori reci orădenilor. Mai ales cele pe luna ianuarie, mai mari chiar și cu 30% față de cele din decembrie. În unele situații s-a ajuns ca proprietarii unor apartamente cu trei camere să fie obligați să achite cu puțin sub 1.000 de lei. Gigacaloria s-a scumpit, explică reprezentanţii societății Termoficare, care dau vina și pe temperaturile scăzute de luna trecută.

Când au consultat facturile la întreținere pentru prima lună din an, mulți orădeni au avut un șoc.

"În acest bloc de pe strada Sovata facturile la întreţinere le dau bătăi de cap locatarilor. Proprietarii apartamentelor cu trei camere trebuie să plătească pe luna ianuarie sume cuprinse între 780 şi 950 de lei. Sumele sunt cu 30% mai mari faţă de luna precedentă şi aproape cu 50% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

Iar situația este aceeași în tot orașul. Excepţie fac blocurile în care sistemul de încălzire este bazat pe apa geotermală. Locatarii nu înțeleg de unde această explozie a costurilor pentru încălzire în condițiile în care autoritățile spun că au redus pierderile prin înlocuirea a zeci de kilometri de conducte și prin folosirea unei performante centrale pe gaz.

"- În total, eu am 678 de lei la două camere.
- Cum vi se pare suma?
- E foarte mare."

"Știţi cum mi se pare? Ca şi cum am sta acum, faţă în faţă, colegul dumneavoastră mi-ar lega mâinile şi dumneavoastră, zâmbind, mi-aţi băga mâna în buzunar şi mi-aţi lua banii."

Reprezentații societății Termoficare explică creșterea facturilor la încălzire prin creșterea prețului gigacaloriei, decisă în decembrie 2018 de Consiliul Local. În plus, sunt invocate temperaturile scăzute din ianuarie și perioada mai lungă de facturare.

"Preţul pe gigacalorie a crescut de la 255 de lei la 276 de lei, o creştere de 8%. (...) Perioada care e aferentă facturilor care au venit acum pentru luna ianuarie este de 34-35 de zile", a precizat Stănel Necula, directorul Termoficare Oradea.

Prețul căldurii în Oradea este de trei ori mai mare decât în Beiuș, orașul cu cea mai ieftină încălzire din țară. În municipiul aflat la 60 de kilometri de reședința Bihorului o gigacalorie costă 82 de lei. Asta pentru că blocurile și casele, dar și spitalele ori școlile din oraș sunt încălzite cu ajutorul apei geotermale.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri