Familia regală cere statului român despăgubiri într-un proces la Curtea de Apel Oradea

Data actualizării: Data publicării:
principesa margareta
FOTO: Facebook. Familia Regală a României

Casa Regală cere statului român daune pentru că nu îi permite să exploateze pădurile pe care le are în proprietate. Cele cinci fiice ale regelui Mihai au deschis un proces împotriva Ministerului Apelor şi Pădurilor. Cei care se vor pronunţa în acest caz sunt magistraţii Curţii de Apel Oradea, iar primul termen a fost fixat pentru 2 mai.

Procesul a fost deschis de Majestatea sa Regele Mihai şi este continuat acum de moştenitoarele sale, principesele Margareta, Elena, Sofia şi Maria.

„Reclamanţii solicită obligarea pârâţilor în solidar la plata sumei de 244.803,98 de lei, cu titlu de compensaţii reprezentând contravaloarea produselor de masă lemnoasă pe care, în calitate de proprietari, nu le pot recolta pentru suprafaţa de pădure de 1083,4 hectare, administrate de Ocolul Silvic Regal Săvârşin în anul 2015”, a explicat judecătorul Claudia Rus, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea.

La această sumă se adaugă alte sume cerute sub formă de dobânzi fiscale. Statul român acordă despăgubiri în aceste situaţii, pe baza unei hotărâri de Guvern de anul trecut.

„Până în 2017, respectiv 30 iunie 2017, nu a existat o bază legală prin care să se poată acorda aceste despăgubiri. Ulterior acestei date, prin apariţia HG-ului, s-au acordat aceste despăgubiri Majestăţii Sale”, a declarat Maria Antal, şefa Gărzii Forestiere Bihor.

„Imposibilitatea exploatării se datorează faptului că aceste suprafeţe sunt incluse în zone de protecţie, iar proprietarul are interdicţia de a exploata şi utiliza resursele naturale precum şi de a exercita folosinţa asupra acestora într-un mod incompatibil cu scopul pentru care a fost constituită zona de protecţie”, susţine purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea.

Nu este singura zonă în care Casa Regală nu poate exploata pădurea, suprafeţe similare mai sunt în judeţele Braşov şi Prahova.

„Noi avem pe rol trei procese cu Casa Regală prin care se solicită compensaţii pentru anii 2014, 2015 şi 2016”, a precizat şefa Gărzii Forestiere Bihor.

Primul termen al procesului dintre reprezentaţii Casei Regale şi ministerul Apelor şi Pădurilor şi Garda Forestieră Bihor este fixat pe 2 mai.

Redactor: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri