Sari la conținut

Femeie atacată de mistreți aproape de casă

Locuitorii unei comune din Bihor sunt terorizaţi de mistreţi. Zeci de culturi au fost distruse, iar oamenii nu se mai simt în siguranţă nici pe stradă. O femeie a fost atacată, la doi paşi de casă.

Nu este zi în care mistreţii să nu vină în comuna Şuncuiuş.

Teodor Bogdan, localnic: „Majoritatea terenurilor agricole, în special fâneţele, mai nou şi terenurile cu culturi, sunt afectate în proportie de 70%. Atacă şi oamenii. Atacă şi oamenii.”

O femeie de 58 de ani a fost atacată joi de un mistreţ de aproape 200 de kilograme. Animalul era rănit, după ce fusese lovit de o maşină.

Ileana Popa, localnica: „S-a ridicat de acolo. Şi a sărit la mine. M-a atacat, am picat pe spate, dar noroc că a venit câinele.”

Această cultura de cartofi este total compromisă.

Traian Copil, cultivator: „Nu se mai pot folosi. La suprafaţa pe care o am eu cam un miliard 200 de milioane este paguba.”

Singura soluţie pentru agricultori este împrejmuirea culturilor cu un gard electrificat.

Alexandru Cipleu, administratorul Primăriei Suncuiuș: „20-25 de culturi declarate. Nu toată lumea a venit să facă sesizari pentru că au considerat că e o pierdere de timp.”

Localnicii îşi pun speranţele acum în intervenţia vânătorilor.

Karacsony Janos, directorul asociației de vânătoare Selina: „Sunt niste reguli, legi, ordonanţe după care trebuie să procedăm. Înţelegeţi? Tot ce depinde de noi, noi facem.”

Oamenii cărora le-au fost distruse culturile pot depune dosare pentru despăgubire la Garda Forestieră Bihor.

Pe aceeași temă