Ficatul prelevat de la un băiat de 14 ani din Bihor a fost transplantat tinerei intoxicate cu ciuperci

Data actualizării: Data publicării:
prelevare operatie

O complexă operație de prelevare de organe a avut loc marți după amiaza, la Oradea. Organele unui tânăr de 14 ani din Bihor, aflat în moarte cerebrală, au fost prelevate de specialiști din țară și din Austria. Aproape 5 ore a durat intervenţia, timp în care medicii au luat inima, corneea, plămânii, rinichii şi ficatul. Cel din urmă organ a fost transplantat tinerei din Bihor aflată în comă la Institutul Fundeni după ce s-a intoxicat cu ciuperci otrăvitoare.

Operația la care au participat medici din Cluj, Tîrgu Mureș, București și Viena a început la ora 14:30, în blocul operator al secției de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Oradea.

Specialiștii au prelevat organele unui băiat de 14 ani din comuna bihoreană Curtuișeni, implicat săptămâna trecută într-un accident rutier în timp ce se afla pe bicicletă. Tânărul a intrat în moarte cerebrală, iar șansele de supraviețuire erau nule; mama lui a fost de acord cu donarea de organe.

"Acest donator îl avem după ce 6 familii au refuzat donarea de organe. Este o raza de speranță pentru triumful vieții asupra morții. Sunt zeci de copii pe lista de așteptare, pentru transplant renal, hepatic sau de cord, astfel că organele acestui băiețel vor salva 5 vieți", a precizat dr. Carmen Pantiș, coordonatorul Centrului de Prelevare de la Oradea.

După aproximativ trei ore, din sala de operație au ieșit medicii din Tîrgu Mureș, care au prelevat inima. Aceasta a fost transportată cu un elicopter până la clinica din Mureș, unde i-a fost transplantată unui adolescent de 15 ani.

"(Cordul-n.n.) E cel mai sensibil la ischemie, adică în timpul în care nu mai bate și nu mai primește sânge ca și orice alt organ care are nevoie de sânge ca să funcționeze, a primit o soluție care îl ține viabil maximum patru ore; elicopterul ajunge la Mureș cam într-o oră, iar restul de timp e folosit în operație până repornește", a explicat Marius Harpa, medic specialist la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş.

După ora 19, din sala de operație au ieșit și ceilalți medici specialiști. Ficatul și cornea au fost transportate în Capitală, la Institutul Fundeni, respectiv la Spitalul Militar, cu un avion de linie.

"Am prelevat ficatul. Operația a decurs fără incidente, totul în limitele normale. Ficatul va ajunge la București, unde va fi transplantat în această seară (marţi seara - n.n.)", a declarat Vasile Lungu, medic specialist chirugie generală la Institutul Fundeni.

De altfel, ficatul a fost transplantat tinerei de 18 ani aflată în comă la Institutul Fundeni după o intoxicaţie cu ciuperci otrăvitoare. În schimb, rinichii au fost duși cu o ambulanță la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca.

"Probabil să fie în momentul acesta sunt în curs de alegere pacienții care vor primi rinichii. Sunt mulți pe lista de așteptare, dar astăzi, vorbind despre un copil de 14 ani, va fi cu siguranță un transplant pediatric, deci tot copii", susţine Dan Enache, medic specialist la institutul din Cluj-Napoca.

Plămânii tânărului de 14 ani din Bihor au fost prelevați de medicii specialiști austrieci și au ajuns marți seara la clinica AKH din Viena, cu un avion particular.

Aceasta a fost a şaptea prelevare de organe din acest an, efectuată la Oradea.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri