Sari la conținut
News Alert

Firea a demis mai mulți șefi, după ce un tramvai a luat foc în Capitală

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunţă, miercuri, demiterea conducerii Direcţiei Achiziţii din Primăria Capitalei, nemulţumită de modul în care se desfăşoară achiziţia de autobuze, precum şi demisia preşedintelui Consiliului de administraţie al RATB. De asemenea, la nivelul Regiei va fi constituită o comisie de anchetă pentru a stabili cauzele care au dus la incidentul produs miercuri dimineaţă, când un tramvai al liniei 25 a luat foc în timpul mersului, scrie News.ro.

gabriela firea fb

Foto: Facebook

"Trebuie sa înnoim de urgenţă parcul auto RATB, un parc învechit în care nu s-au mai făcut investiţii majore de foarte mulţi ani. (...) Am decis demiterea conducerii Direcţiei de Achiziţii din cadrul PMB întrucât sunt profund nemulţumită de modul în care se desfăşoară activitatea acesteia şi, în special, de modul în care a gestionat licitaţia pentru achiziţia de autobuze. Ne aşteaptă licitaţii complexe, pentru proiecte esenţiale de dezvoltare a Capitalei şi nu putem accepta tergiversarea unor proceduri şi termene din cauza unor funcţionari care nu îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu, fie din incompetenţă, fie din interese nelegitime", a anunţat Gabriela Firea, într-un comunicat de presă.

Ea mai spune că a analizat şi modul în care conducerea şi Consiliul de administraţie al RATB au asigurat suportul tehnic pentru desfăşurarea achiziţiei de 400 de autobuze noi, 100 de tramvaie şi 100 de troleibuze, precum şi a 100 de autobuze electrice, astfel că miercuri dimineaţă a acceptat demisia preşedintelui Consiliului de Administraţie al RATB, Dumitru Catană.

"Aşteptăm ca noul sistem electronic de achiziţii publice (SICAP) să asigure soluţii pentru problemele cu care se confruntă autorităţile în procedurile de licitaţii publice, inclusiv să fie însoţit de un manual de utilizare coerent şi in deplin acordul cu softul. Este de asemenea esenţială sincronizarea operării sistemului naţional cu cel european. Consider că Agenţia pentru Agenda Digitală trebuie să ia măsuri urgente împotriva celor care se fac vinovaţi de disfuncţionalităţile sistemului actual”, a subliniat Firea.

De asemenea, municipalitatea precizează că la nivelul RATB a fost constituită o comisie tehnică pentru a stabili cauzele care au dus la producerea incidentului de miercuri dimineaţă, când un tramvai al liniei 25 a luat foc în mers, în zona AFI Cotroceni. Patru persoane au ajuns la spital cu diverse contuzii, după ce au sărit din tramvaiul în mers.