Firea: Principalul interes al companiilor municipale este de a face economii la buget

Data actualizării: Data publicării:
firea fb

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat miercuri seară că principalul interes al companiilor municipale - Holdingul București Capitală Europeană - este acela de a face economii la bugetul Primăriei Capitalei, de a avea prestații de o calitate superioară pentru cetățeni la tarife acceptabile, concurențiale și nu așa cum s-a întâmplat până acum, "când cele câteva firme căpușă aveau profit și de 100% sau 70%".

"O companie municipală nu are interesul să lovească în propria activitate, ci va pune un profit foarte mic, doar pentru derularea activității. Aceste societăți care au avut până acum contracte cu Primăria Generală - și încă mai au multe, pentru că au stabilit niște contracte atât de în favoarea lor și în defavoarea Primăriei, încât nu puteau fi decât cu procese foarte mari întrerupte - toate acestea au fost în detrimentul bucureștenilor", a precizat Firea la festivitatea dedicată împlinirii a zece ani de la înființarea Școlii Germane București, Deutsche Schule Bukarest.

Potrivit edilului șef, toate aceste companii municipale sunt supuse anual controlului Curții de Conturi.

"Au bilanțul online, deci oricând pot să se citească atât contractele, cât și veniturile și cheltuielile și este cea mai transparentă metodă de a face administrație", a susținut Firea.

Ea a mai precizat că Holdingul București Capitală Europeană are peste 20 de companii municipale, societăți comerciale pe acțiuni 100% ale municipiului.

"Este vorba despre un principiu european, toate aceste companii au fost înființate potrivit legii europene și cadrului legislativ românesc și vor activa în domenii precum energie, turism, publicitate, străzi - parcări, managementul traficului, cam în toate domeniile de activitate în care, potrivit legislației în vigoare, unele servicii pot să fie delegate direct acestor companii, iar alte servicii, potrivit legislației, nu pot să fie delegate direct. Iar în cazul în care o companie a municipiului primește prin votul Consiliului General un serviciu prin delegare directă, asta nu înseamnă că, la rândul său, acea companie nu poate să intre într-un parteneriat public privat - așteptăm și noi legea din Parlament - cu alte societăți private românești și străine pentru îndeplinirea acelor obiective", a afirmat primarul general.

Precizările primarului general au fost făcute în contextul unei întrebări referitoare la rectificarea bugetară ce va fi propusă în ședința CGMB de joi, privind sursele de finanțare a acestor companii din cadrul Holdingului București Capitală Europeană.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri