Mărturiile colegilor lui Florin Busuioc care i-au sărit în ajutor: A fost o stare de șoc continuu

Data actualizării: Data publicării:
busuioc

Actorul Florin Busuioc este în stare stabilă la Institutul CC Iliescu din Capitală, după ce aseară a suferit un infarct la finalul unui spectacol de teatru susţinut la Filarmonica Oltenia. Inţial medicii au vrut să-l transfere imediat la Bucureşti, însă elicopterul SMURD nu a putut decola din cauza vremii. A fost operat de urgenţă la clinica de cardiologie din Craiova, doar după ce a fost chemată o echipă de medici de acasă, pentru că nu sunt suficienţi doctori care să asigure gărzi.

Nimic nu dădea de înțeles la finalul spectacolului că Florin Busuioc se simțea rău. Odată intrat în culise, însă, le-ar fi spus colegilor că nu are aer și nu poate respira.

Angajat Filarmonica Oltenia: În momentul în care a ieșit afară a spus că se simțea rău. După care, când a intrat... Aici este locul unde l-am găsit căzut pe domnul...

Alex Ciuică este recuziter la Filarmonica Oltenia. Strângea decorurile când a auzit strigătorul de ajutor al actorilor. Imediat a ajuns în spatele scenei, unde Florin Busuioc zăcea întins pe podea. Împreună cu alte şase persoane a încercat să-l țină în viață.

Alex Ciuică, recuziter: A fost o stare de șoc continuu... Am încercat să-i oferim aer, să-l... masajul cardiac pe care i l-a făcut colegul dânsului.

Gestul lor a fost salvarea actorului, spun medicii care l-au găsit pe Florin Busuioc în stop cardio respirator. L-au resuscitat minute în șir, apoi actorul a fost dus la spitalul din Craiova, în speranța că va putea fi transportat la București. Vremea nu a permis decolarea elicopterului, așa că s-a decis ca actorul să fie operat la Craiova.

Dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt: În unitatea de urgențe a ajuns în stare gravă, intubat și ventilat mecanic, instabil hemodinamic. S-a constat diagnosticul de infarct miocardic acut și, în paralel cu stabilizarea pacientului, a fost mobilizată urgent echipa de cardiologie intervențională.

Citiți și:  Cum se manifestă un infarct și cum îl recunoaștem

Echipa a fost, însă, chemată de acasă, pentru că la clinica de cardiologie nu sunt specialiști care să asigure gărzi. Un singur medic specialist în cardiologie vasculară este angajat aici. El a și coordonat echipa de intervenție, ajutat de o altă colegă, cardiolog, cu atestat european de electrofiziologie, dar și de un rezident în ultimul an.

Dr. Octavian Istrătoaie, șeful Clinicii de Cardiologie Craiova: A fost dus în sala de angiografie și i s-a pus un stent. Noi nu facem uzual acest lucru pentru că nu am oameni. 10 iulie 2018. Am cerut posturi, mi s-au aprobat și de atunci aștept să-mi trimită bugetul pentru posturi. Nici până-n ziua de azi nu l-am primit.

În septembrie, ministrul Sănătăţii aflat în vizită la spital, recunoştea că blocajul este la nivelul Guvernului, dar promitea o clinică funcţională în două luni.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: S-a făcut solicitarea şi urmează să se facă un memorandum la nivel naţional, cu deblocarea posturilor la nivel de țară.

Clinica de cardiologie a fost inaugurată în urmă cu doar şase luni. Construcţia şi dotările clinicii au costat nouă milioane şi jumătate de euro, bani de la Consiliul Judeţean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri