Florin Cîţu îi declară „eroi” pe antreprenorii români, după ce Standard & Poor's a îmbunătăţit perspectiva economică a României

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Florin Cîțu. la declaratii
Premierul Florin Cîțu. Foto: Guvernul României

Premierul Florin Cîţu a declarat că decizia agenţiei Standard & Poor de modificare a perspectivei României de la „negativ” la „stabil” e garanţia că guvernul sau a procedat corect în această perioadă şi a spus că „eroii” din spatele acestei decizii sunt companiile private şi antreprenorii care au dus greul economiei.

„Agenţia a păstrat ratingul de ţară dar, mult mai important, a modificat perspectiva economiei României de la negativ la stabilă. Eroii din economia românească, mai ales în această perioadă dificilă, sunt companiile private, antreprenorii. Ei sunt cei care au dus greul. Fără încrederea lor, nu reuşeam. Pentru toate acestea, le mulţumesc”, a spus şeful Executivului.

Cîţu a adăugat că această realizare e cu atât mai importantă cu cât ea vine în contextul celei mai mari crize economice şi de sănătate din ultima sută de ani.

„Această coaliţie de guvernare, condusă de PNL, din care fac parte USR-PLUS şi UDMR, cu o politică liberală, a reuşit să facă în această perioadă dificilă ce nu au reuşit să facă guvernele anterioare în perioade de creştere economică”, a spus Cîţu.

Premierul a spus că guvernul a reuşit să reducă deficitul bugetar, să aducă venituri mai mari la buget şi să stabilizeze economia, fără a mări sau a introduce noi taxe.

„În trimestrul 4 din 2020, România a avut cea mai mare creştere economică din UE. La începutul acestui an, am promis că voi lua decizii care vor duce la schimbarea perspectivei de ţară de la negativ la stabil. S-a întâmplat aşa. Această decizie e garanţia că ce am făcut este bine. Acestă decizie arată că programul de guvernare liberal este unul care asigură stabilitatea economică”, a spus premierul Cîţu.

„Sunt sigur că până şi Ciolacu şi PSD înţeleg că am luat o decizie bună”

Evaluarea S&P înseamnă însă şi obligaţii, a adăugat şeful Guvernului.

„Mă adresez membrilor cabinetului Cîţu: aveţi obligaţia să acceleraţi reformele. În propriul minister, în companiile din subordine, în agenţii”, a declarat Florin Cîţu.

„Toate aceste lucruri pe care le-am făcut şi le-am făcut bine, noi, liberalii, dar şi coaliţia condusă de PNL, le-am făcut în condiţile în care PSD ne-a atacat constant şi ne-a pus în mod constant piedici, atât în planul crizei sanitare, cât şi în planul crizei economice. Astăzi, după decizia S&P, sunt sigur că până şi Ciolacu şi PSD înţeleg că am luat o decizie bună când am plafonat cheltuielile bugetare şi am pornit reforma pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar. PSD rămâne principalul duşman politic şi al stabilităţii economice”, a spus prim-ministrul Florin Cîţu.

Agenţia de rating Standard & Poor's a anunţat îmbunătățirea perspectivei datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută. Astfel, de la „negativ” ratingul a fost ridicat la „stabil”.

Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei în cazul României din ultimii 7 ani, mai precis din noiembrie 2013.

Standard & Poor's a reconfirmat totodată și ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută. Este ultima categorie recomandată investițiilor. Și la sfârșitul anului trecut ratingul fusese menținut în această categorie.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri