Fondatoarele „Dăruiește viață”, ONG-ul care construiește primul spital oncologic pediatric, acuză MF de „atac în stil mafiot”

Data actualizării: Data publicării:
carmen uscatu oana gheorghiu

Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, fondatoarele asociaţiei „Dăruieşte viaţă”, care construieşte Primul Spital de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică din România, acuză Ministerul Finanţelor de „atac în stil mafiot” împotriva ONG-urilor, relatează News.ro. 

„A început atacul direct la ONG-uri. Un atac în stil mafiot: eşti obligat să îndeplineşti reguli care nu pot fi îndeplinite. Un atac care poate bloca SPITALUL pe care 250.000 de oameni îl construiesc”, afirmă fondatoarele asociaţiei „Dăruieşte viaţă”.

Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu precizează, pe Facebook, că ministrul Eugen Teodorovici a dat, pe 15 martie, fără respectarea termenului legal de dezbatere publică, „un ordin abuziv, prin care ONG-urile trebuie să îndeplinească o procedură birocratică: să depună, iar şi iar, documente pe care le-au mai depus la ANAF, să facă dovada că nu au datorii la stat (deşi ANAF are toate insituţiile la îndemână şi-ţi blochează imediat conturile în caz că n-ai plătit la timp) şi, cireaşa de pe tort, să declare pe propria răspundere că fac ce zic că fac, ca şi cum din start se prezumă că ONG-urile una zic şi alta fac”.

Ele explică faptul că procedura e absurdă şi inutilă, dar chiar şi aşa ea nu poate fi respectată pentru că declaraţia electronică pe care au obligaţia ONG-urile să o depună, pentru a figura în Registru şi a putea în continuare să obţină donaţii şi sponsorizări, nu există pe site-ul ANAF.

„E o acţiune manipulativă fără precedent, realizată de Ministerul Finanţelor Publice. Nicio instituţie publică nu a mai făcut până acum o lege doar ca să distrugă anumite entităţi. Căci în momentul în care dai o lege dar nu şi mijloacele prin care aceasta să fie respectată este clar că vrei să DISTRUGI. Când statul îşi atacă proprii cetăţeni, când miniştri fac legi pentru a distruge organizaţii, democraţia e doar un cuvânt lipsit de conţinut, iar dictatura e la un pas distanţă”, mai afirmă fondatoarele asociaţiei „Dăruieşte viaţă”.

Toate ONG-urile sunt obligate să se înscrie până la 1 aprilie 2019 într-un Registru nou creat la ANAF, în urma OUG 25/2018. Însă acest registru nu există, nu a fost creat încă de ANAF, iar activitatea oricărei organizaţii neguvernamentale neînregistrată până la 1 aprilie va putea fi suspendată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri