Fostul deputat Eduard Martin, trimis în judecată într-un dosar de evaziune de 109 milioane de lei

Data publicării:
sigla dna
FOTO: Agerpres

Fostul deputat Eduard Stelian Martin, patron al companiei de salubritate Polaris M Holding SRL, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare, prejudiciul în acest caz fiind de 109 milioane lei, informează Agerpres.

În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată Monica Maria Lăţea (fostă Martin), acţionar la firma Polaris, acuzată de evaziune fiscală şi delapidare, precum şi Marcel Daniel Banaga, administrator, ulterior preşedinte al consiliului de administraţie al societăţii Polaris M Holding, acuzat de evaziune fiscală şi complicitate la delapidare.

De asemenea, compania Polaris a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală.

Conform unui comunicat al DNA, în perioada 2006 - 2017, principala sursă de venituri a societăţii Polaris M Holding SRL a reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu primăria municipiului Constanţa.

Pentru executarea acestor servicii, firma respectivă ar fi practicat tarife supraevaluate (împrejurare care a făcut obiectul unui alt dosar penal, trimis în judecată în decembrie 2015), fapt ce ar fi dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris M Holding (în jur de 1 milion de euro lunar).

Menţinerea unei astfel de situaţii ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA şi impozit pe profit).

În consecinţă, cei trei inculpaţi ar fi decis să înregistreze în contabilitatea societăţii cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligaţiilor SC Polaris M Holding către bugetul de stat şi, totodată, să transfere din firmă sume importante de bani, pe care cei doi asociaţi să şi le însuşească ulterior.

Concret, în perioada decembrie 2006 - februarie 2017, societatea ar fi încheiat relaţii comerciale fictive cu alte 10 firme (dintre care şapte firme controlate de inculpaţi) şi ar fi înregistrat în contabilitate mai multe facturi emise pentru "serviciile" respective. Cheltuielile fictive înregistrate ar fi vizat presupuse achiziţii de studii şi consultanţă ori presupuse plăţi ale unor chirii pentru maşini, utilaje şi imobile.

Prin aceste activităţi, societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878 lei (18.982.418 lei TVA şi 13.665.460 lei impozit pe profit).

De asemenea, urmare a aceloraşi demersuri, Eduard Martin şi Monica Maria Lăţea, asociaţi în cadrul SC Polaris M Holding SRL, şi-ar fi însuşit sume de bani din patrimoniul acestei firme totalizând 62.535.751 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 109.366.887 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Fostul deputat Eduard Stelian Martin a mai fost trimis în judecată de DNA într-un dosar legat de firma Polaris, fiind condamnat în primă instanţă la 5 ani şi jumătate de închisoare cu executare. El este acuzat că l-a mituit pe fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre, primind în schimb, în mod discreţionar, contracte de la Primăria Constanţa pentru firma de salubritate Polaris.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri