VIDEO, FOTO. Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim și va fi adusă și în România. Mii de pelerini au participat la ceremonia milenară

Data actualizării: Data publicării:
oameni cu lumanari in biserica sfantului mormant
Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim și va fi adusă și în România. Foto: Profimedia

Mii de creştini palestinieni şi pelerini din diverse colţuri ale lumii au umplut sâmbătă Oraşul Vechi din Ierusalim pentru a celebra ceremonia ortodoxă a Pogorârii Sfintei Lumini în contextul unei prezenţe intense a poliţiştilor israelieni, măsură criticată de liderii bisericilor, informează Reuters.

Lumina Sfântă de la Ierusalim ar trebui să ajungă la 18:30, potrivit primelor estimări. Posibil să existe totuși o întârziere de câteva zeci de minute pentru că momentul aprinderii s-a produs mai târziu decât în mod obișnuit. Lumina Sfântă va fi adusă cu o aeronavă specială pe aeroportul Otopeni, de unde va fi distribuită către parohii, iar mai apoi în bisericile din întreaga țară.

Ceremonia milenară, care simbolizează invierea lui Isus, atrage de obicei mii de credincioşi la Biserica Sfântului Mormânt, unde, potrivit tradiţiei creştine, Isus a fost pus în mormânt.

Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim și va fi adusă și în România. Mii de pelerini au participat la ceremonia milenară. Foto: Profimedia
Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim și va fi adusă și în România. Mii de pelerini au participat la ceremonia milenară. Foto: Profimedia

După o aşteptare de mai multe ore, ceremonia culminează când patriarhul ortodox grec al Ierusalimului apare din mormânt cu o lumânare aprinsă, un act misterios, considerat un miracol anual în Sâmbăta Mare, ajunul Paştelui ortodox, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Sfânta Lumină este apoi rapid împărtăşită credincioşilor reuniţi în interiorul şi în exteriorul bisericii.

Anul acesta, poliţia israeliană a limitat în mod semnificativ accesul la eveniment, invocând temeri de securitate.

Spre deosebire de anii trecuţi, când circa 10.000 de credincioşi umpleau biserica, doar 1.800 au avut voie să intre anul acesta, iar alţi 1.200 urmând să fie prezenţi în exteriorul bisericii. Puncte de control suplimentare instalate în jurul Oraşului Vechi au restricţionat de asemenea accesul către zona limitrofă bisericii.

Reprezentanţii bisericilor au spus că nu vor susţine restricţiile poliţiei, pe care le consideră ca parte din eforturile îndelungate de a îndepărta comunitatea creştină locală.

Unii lideri ai bisericilor şi-au exprimat temerile în ceea ce priveşte un context al impunităţii în faţa actelor sporite de violenţă şi vandalism îndreptate asupra creştinilor şi a proprietăţilor acestora din Ierusalim.

Israelul a fost în alertă maximă în ultimele săptămâni în Oraşul Vechi - un loc unde izbucnesc deseori violenţe - întrucât în această perioadă au loc celebrări atât creştine, cât şi musulmane sau evreieşti.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri