Sari la conținut

FOTO | Pușca lui Ceaușescu, confiscată de la Carol al II-lea, scoasă la vânzare

Pușca de vânătoare Holland & Holland, cu un preț de pornire de 12.000 de euro, fabricată în 1933 la comanda șefului Legației Regale a României la Tirana, pentru Regele Carol al II-lea, decorată cu aur, confiscată și modificată apoi pentru Nicolae Ceaușescu, va fi scoasă la vânzare de casa de licitații Artmark, marți 11 iulie.

4

„Vedeți? V-am făcut planul la carne!”, glumea Nicolae Ceaușescu la una dintre celebrele sale partide de vânătoare. O plăcere sadică, pentru care dictatorul făcuse o adevărată pasiune, iar cei din jurul lui se grăbeau să o satisfacă. Vânătorile prezidențiale erau bine regizate dinainte. Ceaușescu avea păduri rezervate lui în exclusivitate, iar România era pentru el un imens teren de vânătoare.

De regulă, Nicolae Ceaușescu era însoțit la vânătoare de un aghiotant care îi purta armele, printre ele, dictatorul deținând și trei carabine duble expres, marca Holland &Holland.

Pușca, având seria 505, este o armă de vânătoare funcțională, ce a fost comandată cu talpă din os, lunetă Zeiss și ornamente ovale, din aur, cu cifra Regelui și coroana regală. În prezent, pușca are elementele decorative metalice înlocuite cu unele din aur de 18K, cele două platini având inscripția „Holland & Holland”, iar în partea inferioară a patului având un element metalic inscripționat cu semnătura „N. Ceaușescu”. Greutatea totală a pieselor din aur depășește 200 gr.

Într-o Românie cu un potenţialul cinegetic foarte mare, Ceaușescu a obținut 398 de medalii, precum și o captură impresionantă: un mistreț de peste 300 de kg. Doar alte două trofee l-au depăşit pe cel al dictatorului: unul din Bulgaria, celălalt din fosta URSS.

Ultima partidă de vânătoare a dictatorului a avut loc în 10 decembrie 1989, cu 15 zile înainte de a fi pus el însuși în ipostaza de „vânat”.

Pe aceeași temă