Funeraliile Majestății Sale. „Regele coboară de pe scenă, sub reflectoare rămân doar bufonii”

Data actualizării: Data publicării:
regele adus in romania aeroport 20171213121402_IMG_1406-01
Foto: Inquam Photos

Sicriul Regelui Mihai a fost adus, miercuri, în țară, unde a fost întâmpinat de un cortegiu funerar care îl va transporta până la Castelul Peleș. Jurnalistul monarhist Marius Ghilezan a vorbit despre mai multe momente-cheie din viața Regelui, inclusiv despre revenirea în România, în 1992, când peste un milion de oameni i-au ascultat discursul ținut de la balconului hotelului său. 

„Regele coboară de pe scenă, sub reflectoare rămân doar bufonii. Am văzut pe aeroport o serie de personalități, una dintre ele făcea parte din partidul care l-a izgonit în '90 pe Rege, pe autostradă.

E singurul șef de stat care nu are girofar. Și pe ultimul drum a plecat fără girofar, niciodată nu s-a bucurat de acest privilegiu, nu l-ați fi văzut dacă ar fi fost rege pe tron.

Un unchi al lui Ovidiu Ioanițoaia avea să povestească cum avea un Opel nou și Regele s-a oprit și a intrat sub mașină și a spus: e o problemă la direcție, e plin de ulei. Și i-a reparat mașina. Se întâmpla în toamna lui '46. Ce șef din lume ar opri să repare mașina unui trecător?

Niciodată nu vom vedea o asemenea personalitate. Niciodată nu vom mai vedea un șef de stat care să meargă fără girofar, în mijlocul oamenilor.

L-am intalnit la Putna, în 1992, când într-o încăpere a bisericii l-a întrebat pe Petre Mihai Băcanu: oare vin românii să mă întâmpine în București? A spus: probabil vor fi un milion. Când am ajuns, eram a treia mașină după Rege, pe sub Arcul de Triumf erau câteva zeci de mii de oameni, astfel încât în Piața Romană să se ajungă la câteva sute de mii. Când am fost primit în audiență, am descoperit înălțimea personalității Sale.

Regele a biruit dincolo de moarte. El va rămâne în conștiința poporului român ca o mare autoritate morală, un om al principilor, al loialităților. Biserica ar putea să-l canonizeze, viața lui a fost ca a unui sfânt”, a declarat jurnalistul Marius Ghilezan, în direct la Digi24.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri