Sari la conținut

Furt de substanțe radioactive la Arad

Doi bărbaţi au fost reţinuţi, după ce au furat dintr-un depozit al unei societăţi comerciale din judeţul Arad trei recipiente care conţineau o substanţă ce avea în compoziţie uraniu slab radioactiv. Cei doi au declarat anchetatorilor că nu ştiau ce se află în recipientele respective, făcute din metal, şi că voiau să le ducă la un centru de fier vechi pentru a le vinde, scrie News.ro.

inchisoare detinut catuse shutterstock_550272769

Foto: Shutterstock

Prefectura Arad arată, duminică, într-un comunicat de presă, că sâmbătă a fost sesizată dispariţia, dintr-un depozit al unei societăţi comerciale din localitatea Vladimirescu, a trei recipiente ce conţineau o substanţă ce avea în compoziţie uraniu sărăcit (slab-radioactiv) şi a şase colimatorii conţinând tot uraniu sărăcit.

O echipă de primă evaluare chimică-bacteorologică-radiologică-nucleară de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad a mers la faţa locului, unde a făcut măsurători, fără însă să se constate depăşiri ale valorilor radiaţiei naturale.

În acest caz au fost sesizaţi şi poliţiştii, care, în urma verificărilor făcute, au identificat doi bărbaţi de 45 şi 56 de ani, bănuiţi de sustragerea recipientelor.

Cei doi au fost reţinuţi de poliţişti, urmând să fie prezentaţi Parchetului Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă. 

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că bărbaţii au spus că nu ştiau ce se afla în recipientele respective, făcute din metal, şi că voiau să le vândă la fier vechi.

Recipientele au fost confiscate de autorităţi şi duse într-un alt depozit.

Poliţiştii continuă cercetările pentru nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive.

Din cercetările făcute până acum a reieşit că materialele furate nu prezintă pericol pentru populaţie.

Pe aceeași temă