Gabriel Liiceanu: Pentru Centenar să unim țara cu autostrăzi, nu cu statui

Data actualizării: Data publicării:
G L

Să unim România întâi cu autostrăzi, apoi cu monumente, este opinia scriitorului Gabriel Liiceanu. Prezent la emisiunea „În faţa ta”, filosoful a criticat intenţia autorităţilor de a sărbători centenarul Unirii Principatelor Române cu proiecte pe care le consideră surse de cheltuieli inutile.

În Bucureşti este vorba de 80 milioane de lei pentru patru statui. Asta în timp ce, pentru a ajunge dintr-o provincie în alta, ai nevoie de prea multe ore pentru a parcurge drumurile vechi şi neamenajate.

„Dacă aniversăm, sărbătorim aceşti 100 de ani, care sunt anii unirii provinciilor, ţărilor româneşti, a ţinuturilor locuite de români într-o singură ţară mare, atunci aş prefera ca banii daţi pe un monument într-o ţară enorm de săracă să fi fost băgaţi în şosele care unesc aceste ţări între ele, provinciile. Eu, acum două-trei zile am fost la Sibiu şi am ajuns în șase ore. O oră am făcut în Bucureşti pe Militari şi cinci ore pe autostrada incipientă şi restul. Deci aş prefera să sărbătorim unirea unind provinciile, ajungând repede de la unii la alţii, ori noi avem astăzi aceleaşi căi ferate de pe vremea lui Carol I”, a spus Gabriel Liiceanu.

N-ar trebui sărbătorită unirea prin gesturi de unire?! Noi nu mai suntem uniţi nici cu provinciile noastre unele de altele, pentru că ne mâncăm viaţa încercând să ajungem într-o parte sau alta a ţării, nici cu Occidentul, cu lumea din afară pentru că atunci cand intri din Ungaria în România ai senzaţia că ai căzut în altă vârstă a istoriei”, a adăugat filosoful.

„Lucrul cel mai teribil pentru mine e că Centenarul e sărbătorit și organizat de un partid care are descendența morală, uneori și biografică, vezi Iliescu, a celor care i-au băgat în închisoare pe eroii Unirii. Cum e posibil ca ei să apară în fața noastră când bunicii lor erau generali de Securitate și pe acei oameni care au făcut România mare i-au exterminat?”, s-a întrebat Gabriel Liiceanu.

El a adus aminte faptul că mulți dintre eroii Unirii au murit în închisori și nu li se cunoaște mormântul și că au cazier judiciar, de vreme ce niciun Guvern nu a dat o lege prin care pedepsele politice să fie declarate nule. 

Urmăriți întreaga emisiune aici.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri