Gabriela Firea: Decizia Curţii de Apel privind Companiile municipale este şocantă

Data actualizării: Data publicării:
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Primarul general Gabriela Firea se declară surprinsă de decizia Curţii de Apel București, care a admis recursul USR și a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a decis înființarea a 20 de companii municipale. "Este cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă", a calificat primarul general decizia.

180904_FIREA_portret PG_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Gabriela Firea spune că a aflat în această seară despre decizia Curţii de Apel şi se declară surprinsă în condiţiile în care susţine că a avut câştig de cauză în alte procese similare la fond, și chiar și în acest caz.

Ea spune că în luarea acestor decizii de înființare, cât și pe parcursul procesului, a avut confirmarea scrisă a unor cadre didactice- profesori universitari cu o reputație neștirbită, în acest domeniu şi că adoptarea acestor hotărâri s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege.

Totodată, Firea susţine că a preluat acest model din Europa, din oraşe precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există și în alte orașe din țară.

"Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcționării orașului. Contestatarii noștri se pare ca apreciaza că un București complet blocat și aruncat în haos, este singura modalitatea care le-ar putea da câștig de cauză în alegerile viitoare.

Vom analiza și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun.

Ceea ce dorim să precizam este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anularea a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale.

Probabil, tot instanțele, în întelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare", mai precizează Gabriela Firea.

Citiți și: 

EXCLUSIV. Reacția lui Dan Barna după victoria USR în instanță în cazul Companiilor municipale

Ce a decis Curtea de Apel Bucureşti cu privire la Companiile municipale

Curtea de Apel București a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor municipale. Soluția este definitivă și vine la capătul unui proces inițiat de USR București.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis, astfel, anularea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de societăţi comerciale create de Gabriela Firea în martie anul trecut.

LISTA COMPANIILOR MUNICIPALE AICI

Consilierii municipali USR au contestat înființarea acestor Companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei.

Instanța a decis astăzi că toate companiile au fost înființate de Gabriela Firea cu încălcarea legii: "Admite recursurile formulate. Casează în parte sentinţa atacată şi, în rejudecare,: Admite acţiunea şi, în consecinţă, anulează actele administrative contestate în cauză. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22.11.2018".

Concret, sentința nu presupune desființarea companiilor, ci arată că aceste companii au fost în mod nelegal înființate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri