Gabriela Firea explică de ce Speranța Cliseru doar a contrasemnat un ordin deja scris de Jandarmerie

Data actualizării: Data publicării:
180904_FIREA_prim-plan PG_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, insistă că ministrul de interne a dat ordin Jandarmeriei să fie împrăştiaţi demonstranţii anti-PSD din faţa Guvernului la mitingul din 10 august. Procurorii care anchetează plângerile celor aproape 800 de protestatari ce acuză trupele speciale de violenţă gratuită au chemat-o marți la audieri pe Gabriela Firea ca să afle ce informaţii utile are pentru investigaţie. Iar edilul Capitalei le-a spus jurnaliștilor că a adus și unele „înscrisuri”.

Citiţi şi: Dăncilă şi Regele. Muşamalizarea afacerii Vâlcov

Gabriela Firea îi ia din nou apărarea Prefectului Capitalei. Chemată la audieri la Parchetul General, Primarul Bucureştiului a declarat că Speranţa Cliseru nu are nicio vină pentru ce s-a întâmplat la protestul din Piaţa Victoriei şi că s-a vrut ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor. De asemenea, Gabriela Firea a lansat un nou atac spre Carmen Dan, sugerând că ministrul de interne a premeditat violenţele din seara de 10 august.

Gabriela Firea a ieșit de la audieri de la Parchet după trei ore. Ea a precizat că a fost audiată ca martor și că a adus și unele „înscrisuri”. Primarul general a stat de vorbă cu jurnaliștii despre ceea ce s-a întâmplat în seara protestelor, despre relația ei cu partidul și despre o eventuală candidatură la Președinția României.

Primarul general a spus că a oferit informaţii despre aspecte administrative din seara protestului din 10 august, dar şi informaţii cu privire la cei care au solicitat autorizarea manifestării. Firea spune că ancheta va stabili cine se face vnovat de violenţele din Piaţa Victoriei, dar afirmă că s-a încercat ca prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, să fie „ţap ispăşitor”. Primarul general susţine că prefectul nu deţinea la momentul protestului certificat ORNIS, fiind doar de trei săptămâni în funcţie, şi nu putea să cunoască secrete de serviciu şi ordine militare. Firea a precizat că prefectul doar ar fi contrasemnat ordinul întocmit de reprezentanţii Jandarmeriei.

„Cred că s-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor, dar ancheta va releva faptul - aici sunt subiectivă - că nu are nicio vinovăţie, prin prisma faptului în special că, cel puţin din câte ştim, din câte ne-am informat, nu avea cum să aibă acces doamna prefect la secrete de servicii şi la ordine militare. În primul rând, fiind un prefect foarte nou, la momentul mitingului, de trei săptămâni, nu avea nici măcar certificat ORNISS şi acces la astfel de informaţii, pentru că din data de 5 iulie doamna Cliseru era prefect. Prin urmare, n-a făcut altceva decât, conform legii, la solicitarea reprezentantului Jandarmeriei aflat în acea cameră de la Piaţa Victoriei, să contrasemneze, deci nu să scrie, acest ordin care fusese deja scris, întocmit, de către reprezentantul Jandarmeriei, pentru că aşa precizează legislaţia în vigoare”, a afirmat edilul Capitalei.

Primarul a mai arătat că nu a fost informată din surse oficiale despre posibilitatea apariţiei unor violenţe la mitingul din 10 august.
„Primarul general trebuie să respecte Legea administraţiei publice locale. Noi nu avem atribuţii militare şi anume intervenţii, să participăm la astfel de intervenţii sau să cunoaştem secrete de serviciu ale structurilor care sunt abilitate de lege să restabilească ordinea. Noi nu avem acces la astfel de informaţii şi nici nu putem să coordonăm astfel de evenimente”, a spus Firea.

Firea: Rămân membru PSD, nu candidez la Președinție

Gabriela Firea a reafirmat, pe de altă parte, că nu are de gând să candideze la Președinție, ci vrea să-și ducă la capăt proiectele pentru București, deși, a subliniat Gabriela Firea, „a fost boicotată din prima zi” în privința marilor proiecte pe care le avea (de către Guvern - n.r.), trebuind să se mulțumească cu cele de mai mică anvergură.

În același timp, Gabriela Firea l-a criticat și pe președintele Klaus Iohannis, care tocmai a luat decizia fără precedent de a suspenda ședința CSAT de la care se aștepta un aviz pentru rectificarea bugetară.

Întrebată de jurnalişti, la ieşirea de la Parchetul General, ce părere are despre faptul că preşedintele Klaus Iohannis a suspendat şedinţa CSAT, solicitând Guvernului un alt proiect de rectificare bugetară, Gabriela Firea a răspuns: „Domnul preşedinte cred că ar trebui să-şi consume mult mai multă energie pentru binele acestei ţări şi nu să fie deja în campanie electorală, pentru că nu mi se pare normal ca un preşedinte de ţară să fie foarte preocupat de bugetul domniei sale de protocol, dar să nu îl văd deloc îngrijorat de lipsa de sânge, de marile probleme din ţară, de situaţia în care se află foarte mulţi români. Cred că, dincolo de motivele tehnice care vor fi explicate cu privire la şedinţa de astăzi, mi-aş fi dorit, dacă tot nu a fost să fie un coleg de-al nostru preşedinte, cel care a fost ales de români, şi respect votul românilor şi întotdeauna îl voi respecta, să se implice mult mai mult în problematica ţării şi în suferinţele românilor şi să nu dispară şi când apare să facă declaraţii în care să certe pe unul şi pe altul, care, între timp cât domnia sa nu era la serviciu, munceau, dar pe urmă au fost luaţi şi urecheaţi diverşi”.

Gabriela Firea a declarat că nu face parte din „tabăra celor care critică PSD”, dar face parte dintre cei „care au luciditate în Partidul Social Democrat” şi care nu vor mai accepta să fie manipulaţi şi să se transmită în spaţiul public manipulări. Firea a afirmat, răspunzând unei întrebări, că va rămâne membru PSD pentru că nu se dezice de această firmaţiune.

Gabriela Firea a fost întrebată, marţi, cum comentează declaraţia lui Liviu Dragnea care a acuzat-o că a trecut în tabăra celor care critică PSD.

„Eu nu sunt în tabăra celor care critică PSD, sunt printre cei care au luciditate în Partidul Social Democrat şi nu acceptăm la nesfârşit să se distorsioneze adevărul şi să fim noi manipulaţi şi să se transmită în spaţiul public manipulări. Dacă a fi profesionist, onest şi lucid înseamnă a te da cu adversarii, este şi acest un mod de a privi lucrurile”, a răspuns Gabriela Firea.

Aceasta a precizat, răspunzând unei întrebări că va rămâne membru al PSD. „Nu mă dezic de această formaţiune politică. Nu mă alătur adversarilor noştri, ci colegilor mei care înţeleg că lucrurile nu au luat-o pe făgaşul corect şi bun în partid”, a mai spus Firea.

(surse: Agerpres, News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri