Galerie foto. Cum s-a văzut zăpada portocalie în România

Data actualizării: Data publicării:
zapada portocalie harsova telespectator

Ninge de aproape o zi în mare parte a țării. Vremea rea a adus și un fenomen neobișnuit în România: zăpada căzută a avut o nuanță portocalie în anumite zone ale țării.

zapada portocalie 3 - telespectator
zapada portocalie 3 - telespectator

Cititorii Digi24.ro au trimis fotografii în care au surprins fenomenul neobișnuit. 

Nuanța de portocaliu este dată de praful saharian, adus de un ciclon puternic care are loc în zona bazinului mediteraneean, explică meteorologul Gabriela Băncilă. În România, zăpada a avut nuanța portocalie în zona de sud-est a țării.

În partea de sud a Peninsulei Balcanice, există în suspensie concentrații semnificative de praf saharian. În zona de sud a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei și spre bazinul estic al Mării Negre sunt concentrații importante de praf saharian. Acestea sunt antrenate pe o circulație sud-vest nord-est, motiv pentru care în partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei, se vor înregistra la nivelul solului concentrații mai mari de praf saharian, pentru că în aceste zone sunt precipitații care să ajungă la sol”, spune Gabriela Băncilă, meteorolog.

„Toată acestă situație se datorează acțiunii puternice a unui ciclon în zona bazinului mediteraneean, pe partea sa de avans, pe circulația sudică intensă. Este antrenată o masă de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian”, explică meteorologul.

Un cod portocaliu de ninsori abundente şi vânt puternic afectează 15 judeţe din sudul ţării, inclusiv Capitala. Meteorologii spun că s-ar putea depune un strat de zăpadă de până la 40 de centimetri şi că vremea rea se va potoli abia vineri după-amiază, după ora 15. Este şi motivul pentru care şcolile se închid azi în 10 judeţe şi în Bucureşti, iar dacă situaţia se înrăutăţeşte, autorităţile sunt pregătite să evacueze bolnavii şi să închidă drumurile problematice. Aşadar, urmează un veritabil episod de iarnă, la final de martie. Potrivit specialiştilor, temperaturile vor scădea până la -12 grade.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri