George Friedman: Cele două direcții din care este ameninţată România

Data actualizării: Data publicării:
friedman interviu digi

Vizita lui Klaus Iohannis în America şi întâlnirea lui cu Donald Trump au o explicaţie simplă: România a căpătat o importanţă crucială pentru Statele Unite, spune, într-un interviu acordat Digi24, celebrul consultant şi analist politic George Friedman, care avertizează că România e ameninţată din două direcţii.

Pentru Statele Unite, două sunt ţările care contează când vine vorba de contracararea Rusiei: una e Polonia, cealaltă e România. Acum, cu evenimentele din Turcia, România e şi mai importantă. E de o importanţă crucială pentru Statele Unite. De aceea a mers (Klaus Iohannis, n.red.) în vizită în SUA. Pentru că e atât de important”, a spus George Friedman.

În mod cert, (România, n.red.) este o ţară foarte proamericană. Cred că e pentru că e interesul său naţional. România e expusă pe frontul estic, Moldova se confruntă cu presiuni din partea ruşilor. Celelalte ţări pot oferi o susţinere economică, dar numai Statele Unite oferă informaţiile şi resursele militare pe care România trebuie să le aibă pentru a rămâne liberă”, a adăugat el.

Aveţi de-a face cu probleme care vin din două direcţii: România se confruntă cu ruşii, care sunt o putere în declin. Vă confruntaţi, de asemenea, cu turcii, care sunt o putere în ascensiune. Asta vă face importanţi pentru noi, dar e o regiune foarte periculoasă în care să trăieşti”, a mai spus fondatorul Geopolitical Futures și Stratfor.

George Friedman este fondatorul Geopolitical Futures şi al agenţiei Stratfor, două organizaţii de elită în sfera previziunilor şi analizei geopolitice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri