Germania a trimis avioane Eurofighter în România pentru poliţie aeriană la Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
Mihail Kogalniceanu, Romania. 01st July, 2021. Ingo Gerhartz, Lieutenant General and Inspector of the German Air Force, arrives on the tarmac of a NATO airport in Romania in a Eurofighter. Credit: Christophe Gateau/dpa/Alamy Live News
Avion militar, pe pista aeroportului de la Mihail Kogălniceanu, 2021. Foto: Profimedia Images

Trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au aterizat joi, 17 februarie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, informează MApN. Detașamentul german, format din aproximativ 60 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, alături de militarii Forțelor Aeriene Române şi Forţelor Aeriene Italiene, misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, în următoarele 3 săptămâni.

MApN aminteşte că Forţele Aeriene Germane au mai fost prezente în România, în vara anului trecut, alături de Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii, în baza Declaraţiei comune privind interoperabilitatea aeronavelor Eurofighter Typhoon pentru executarea în comun a misiunilor de poliţie aeriană.

Scopul acestei misiuni, anunţate încă din luna ianuarie, este de a pregăti aviația militară germană gata să răspundă rapid la alerte, în colaborare cu forţele italiene, care fac în prezent poliţie aeriană la Marea Neagră tot cu avioane Eurofighter.

„Contingentul german va fi integrat în contingentul italian. Acest concept de interoperabilitate permite o extindere rapidă a capacității de apărare aeriană existente, cu o presiune minimă asupra materialului şi personalului”, au anunţat, în urmă cu trei săptămâni Forţele Aeriene Germane (Luftwaffe).

Misiunea a fost planificată de mai mult timp, conform agenţiei germane de presă dpa.

„În această criză regională actuală, Germania este ferm alături de România. De la jumătatea lunii februarie, forțele aeriene germane vor participa cu Eurofighter și soldați la operațiunea NATO Enhanced Air Policing South. Împreună cu Italia, vom securiza spațiul aerian al NATO în calitate de partener de încredere”, declara în urmă cu aproape o lună ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri