Gheorghiță: 8-9 milioane de români au un grad de imunitate la COVID-19, dacă ne uităm la estimarea reală a celor care au avut boala

Data publicării:
vaccin extras cu seringa din flacon
Vaccin anti COVID-19. Foto: Profimedia Images

Campania de vaccinare anti-COVID-19 din România a pierdut din avânt în ultima săptămână. Numărul românilor care vin să se vaccineze s-a înjumătățit. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune însă că, dacă luăm în calcul numărul celor care au trecut prin boală, precum și o estimare a numărului real al infectărilor, inclusiv cele nedepistate prin testare, peste 8 milioane de români au un anumit grad de imunitate.

„Avem aproape 5 milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dacă ne uităm la estimarea numărului real al celor care au trecut prin infecția cu SARS-COV2, probabil că vom ajunge la circa 8-9 milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema, pentru că riscul de reinfecție este crescut, pentru acele tulpini virale mutante”, a spus Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.

„Trecerea prin boală, infecţia naturală îţi conferă o protecţie pe o perioadă delimitată de timp, însă nu ne oferă o protecţie faţă de riscul de reinfecţie cu tulpini virale mutante. Ne uităm la experienţa din Brazilia, ne uităm la experienţa din Africa de Sud, în care oameni care aveau anticorpi, care aveau dovada trecerii prin boală s-au reîmbolnăvit cu aceeaşi frecvenţă şi cu acelaşi risc ca oamenii care nu trecuseră prin infecţie cu tulpina iniţială, tulpina virală din Wuhan”, a explicat el.

„În acest moment, în România situaţia epidemiologică este una bună, este favorabilă pentru că avem o imunitate colectivă care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât şi din cei care au trecut deja prin infecţia cu SARS-CoV-2 şi foarte probabil că avem de cel puţin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 decât cele care sunt în momentul de faţă diagnosticate şi raportate, aşa încât, probabil că, de la un judeţ la altul sau de la o regiune la alta, avem o imunitate colectivă între 30-35% şi care poate să ajungă chiar până la 50%. Asta explică evoluţia epidemiologică favorabilă în toate judeţele ţării, indiferent de rata de acoperire vaccinală”, a mai spus Gheorghiţă.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri