Gheorghiță face apel pentru vaccinare: Un caz Delta generează alte 7. Trecerea prin boală nu protejează suficient în fața noii tulpini

Data publicării:
mutatie covid coronavirus varianta tulpina
Noile variante Delta și Kappa ale coronavirusului sunt considerate de experți foarte infecțioase. Foto: Getty Images

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat, joi, că varianta Delta se înregistrează în 23 de țări din Europa, iar numărul de îmbolnăviri s-a dublat în ultima săptămână. El a subliniat că trecerea prin boală nu protejează suficient în fața riscului de îmbolnăvire cu această nouă tulpină și a făcut un apel pentru accelerarea campaniei de vaccinare.

Principala îngrijorare la nivel global este legată de probabilitatea crescută de propagare a infecției cu varianta virală Delta, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a explicat că această tulpină este mult la contagioasă, are capacitate crescută de transmitere a infecției și se multiplică în cantitate mult mai mare față de tulpinile anterioare.

"Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6,7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3,4 cazuri secundare.

Altă particularitate a Delta e capacitatea de a scăpa de sub capacitatea răspunsului imun.

Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine față de riscul de a ne îmbolnăvi cu varianta Delta.

Beneficiile prin vaccinare, cel puțin în cazul pacienților care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, protecția oferită după schema completă de vaccinare este de lungă durată, de ani de zile", a spus Gheorghiță.

El a subliniat că schema completă de vaccinare asigură o protecția de 90% în fața virusului.

Medicul a afirmat că în Europa, în ultima săptămână, numărul cazurilor de infectare cu tulpina Delta s-a dublat și că această variantă se înregistrează în 23 de țări europene.

În acest context, el a făcut un apel pentru accelerarea vaccinării, cu atât mai mult cu cât sezonul cald favorizează diverse campanii în locuri atipice, iar numărul de îmbolnăviri este scăzut.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri