Ghid pentru alungat turiștii, plătit din bani publici

Data publicării:
ghid turistic bucovina

Un ghid turistic, plătit din bani publici, care ar trebui să atragă vizitatori în Bucovina, riscă să facă exact opusul. În paginile cărţii se precizează că mănăstirea Dragomirna e cea mai „strâmtă” biserică întemeiată vreodată şi că într-un muzeu din Fălticeni sunt expuşi „trei sute de sculptori”. Nu sunt singurele erori care i-au înfuriat pe oamenii de cultură şi pe preoţi.

Este o insultă la adresa Bucovinei. Îmi este jenă de cartea în sine, adică nu pot, ochii mei nu pot să vadă”, spune Viorel Blănaru, arhitect, fost referent la Direcţia de Cultură Suceava.

Ghidul turistic Bucovina, distribut gratuit - şi în România, şi în străinătate - i-a îngrozit pe specialişti.

Aici scrie Mănăstirea Bogdana. Imaginea este biserica Mănăstirii Putna. Găsim şi mănăstirea Dragomirna şi se spune că este considerată cea mai înaltă şi cea mai strâmtă biserică întemeiată vreodată”, mai spune Viorel Blănaru.

Nu e singura exprimare nefericită.

Întâlnim o descriere a Muzeului Irimescu în care se vorbeşte despre faptul că în interiorul muzeului se găsesc printre altele, peste 300 de sculptori şi 1.000 de desene. 300 de sculptori?”, arată arhitectul.

„Imaginea pe care o vedem este biserica Mănăstirii Sf Ioan cel Nou, nu este în nici un caz biserica Sf Gheorghe Mirăuţi”, spune și Florin Hostiuc, preot la Biserica Sf Gheorghe Mirăuţi.

Cineva autorizat să spună că vrea să facă un ghid n-a venit, eu n-am discutat cu nimeni”, adaugă el.

„Acum pot să spun cu siguranţă că nu este aceeaşi biserică, cu siguranţă, este total diferită. E vorba de incompetenţa celor care fotografiază, nu se interesează exact”, confirmă un turist.

O altă greşeală apare şi la secţiunea Descoperă Zona Vatra Dornei, informaţiile de la pagina 25 se repetă în totalitate la pagina 26. Această eroare s-a încercat a fi rezolvată în unele dintre broşuri. Astfel că pe jumătate din pagină s-a lipit un sticker cu informaţiile corecte.

Ghidul face parte dintr-un amplu proiect de promovare a Bucovinei, pentru care Consiliul Judeţean Suceava a plătit 270.000 de lei.

„M-am uitat şi am cerut retragerea lor pentru public. Cine a greşit sigur că va plăti”, spune Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Județean Suceava.

Într-un răspuns pentru Digi24, firma care a tipărit ghidul precizează că toate informaţiile şi fotografiile din carte au fost furnizate de CJ Suceava.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri