Sari la conținut

Granița cu Serbia, securizată cu filtre pentru materiale radioactive

Dotări speciale la graniţa României cu Serbia. Guvernul american a trimis la vama Moravița filtre speciale ce detectează substanțele periculoase. Polițiștii de frontieră își pot da seama pe loc dacă au de a face cu o persoană care amenință securitatea țării și o pot captura imediat, relatează Digi24.

Fiecare autovehicul care intră sau iese din țară pe la vama Moravița trece prin porțile de control. Pot fi scanaţi şi oamenii.

„Din momentul în care intru în portal, controlul durează câteva secunde. Sunt scanat din cap până în picioare și poate fi detectată pe loc orice substanță periculoasă”, relatează Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Sistemul de la Moravița a fost oferit de Departamentul american al Energiei. Prin acest program, specialiștii în securitate asigură paza frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Implementarea programului de detectare și descurajare a contrabandei nucleare conduce la soluționarea unor probleme majore precum lupta împotriva terorismului”, spune Iulia Voiculescu, purtător de cuvânt la Poliția de Frontieră Moravița.

Sistemul nu greșește niciodată când detectează materiale radioactive ce pot altfel scăpa la un control obișnuit. Sud-vestul țării e un punct strategic, pentru că vin multe transporturi din afara spaţiului european.

Portaluri care detectează substanțele periculoase au fost montate la Moravița și la Naidăș.