Grecia relaxează din restricțiile împotriva răspândirii Covid. Bisericile și unele magazine se vor putea redeschide

Data publicării:
barbati cu masca mergand pe strada pe langa un afis cu un medic cu masca si combinezon
Grecia va permite, de luni, redeschiderea bisericilor și magazinelor non-esențiale. Foto: Profimedia Images

Grecia va începe din 18 ianuarie să relaxeze restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii Covid-19, permiţând regiunilor cu rate mici de infectare să primească din nou clienţi, transmite dpa.

''Avem siguranţa de a relaxa restricţiile'', a afirmat premierul Kyriakos Mitsotakis într-o dezbatere parlamentară desfăşurată vineri, adăugând că virusologii greci au dat undă verde, transmite Agerpres.

Începând din 25 ianuarie, bisericile vor fi autorizate să se redeschidă.

Potrivit lui Mitsotakis, fiecare lockdown costă economia Greciei peste 3 miliarde euro pe lună.

Comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, Grecia a reuşit în general să ţină sub control rata infectării, prin introducerea unor restricţii dure. Cetăţenii pot părăsi locuinţa numai pentru motive esenţiale, precum deplasarea către locul de muncă sau medic.

Aflată în lockdown naţional din noiembrie, Grecia va permite magazinelor non-esenţiale să se redeschidă pentru prima dată după o pauză de peste două luni, în baza unor semnale care par să arate că presiunea ce apasă pe sistemul public de sănătate începe să scadă.

Această ţară s-a descurcat mult mai bine pe durata pandemiei de coronavirus în comparaţie cu multe state europene, în pofida precarităţii sistemului ei de sănătate, grav afectat de o criză financiară care a durat mai mulţi ani, potrivit Agerpres.

Grecia a început să vaccineze persoanele vârstnice

Grecia a început, sâmbătă, vaccinarea persoanelor vârstnice împotriva Covid-19, după ce a imunizat mai întâi câteva zeci de mii de angajaţi din sectorul medical în prima fază a campaniei sale naţionale, informează Reuters.

Peste 75.000 de angajaţi din sectorul medical şi din azilurile pentru vârstnici au primit deja prima doză a vaccinului produs de alianţa Pfizer-BioNTech, după ce Grecia a demarat o campanie de vaccinare, luna trecută, alături de celelalte state din Uniunea Europeană.

"Abia aşteptam. Vaccinul va salva oameni", a declarat Kassiani, o femeie în vârstă de 91 de ani, pentru televiziunea publică elenă, după ce a primit prima doză a acestui vaccin într-un spital din Atena.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat vineri că Grecia îşi propune să vaccineze aproximativ 2 milioane de persoane până la sfârşitul lunii martie. Grecia are o populaţie de aproape 11 milioane de locuitori.

Autorităţile sanitare elene au raportat un total de 147.860 de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei şi 5.421 de decese asociate acestei boli.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri