Greenpeace: Apa radioactivă de la Fukushima ar putea modifica ADN-ul uman

Data publicării:
centrala nucleara de la fukushima
Foto: Guliver/Gettyimages

ONG-ul de mediu Greenpeace avertizează că cele un milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima care ar urma să fie eliberată în Oceanul Pacific conține o substanță radioactivă care are potențialul de a deteriora ADN-ul uman, scrie The Guardian care citează un raport Greenpeace.

Raportul Greenpeace arată că apa radioactivă ținută în peste 1.000 de rezervoare ale centrale nucleare conține niveluri „periculoase” ale izotopului radioactiv Carbon-14, pe lângă cantitățile de tritiu care au fost deja raportate pe scară largă.

Guvernul Japoniei ar fi decis să arunce în mare peste 1 milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Pescarii locali spun că această acțiune le va distruge industria.

„Nu putem amâna problema pentru totdeauna”, a declarat săptămâna aceasta premierul Yoshihide Suga. „Am dori să luăm o decizie responsabil cât mai curând posibil.”, a mai spus acesta.

Deși cea mai mare atenție s-a concentrat asupra tritiului - care nu poate fi îndepărtat de sistemul de filtrare al centralei nucleare, Greenpeace Japonia și Greenpeace Asia de Est susțin că o problemă la fel de mare este izotopului radioactiv Carbon-14. Izotopul are un timp de înjumătățire de 5.370 de ani și devine „încorporat în toată materia vie”, arată raportul.

„Se concentrează în pești la un nivel de mii de ori mai mare decât tritiul. Carbon-14 este deosebit de periculos și are potențialul de a deteriora ADN-ul uman.”, se menționează în raportul Greenpeace.

Raportul mai arată că sistemul centralei nucleare nu a fost conceput pentru a elimina Carbonul-14.

„La aproape 10 ani de la începerea dezastrului, Tepco și guvernul japonez acoperă în continuare amploarea crizei de la Fukushima Daiichi”, a declarat Shaun Burnie, autor al raportului și specialist nuclear principal la Greenpeace Germania.

„Au reținut în mod deliberat de ani de zile informații detaliate despre materialul radioactiv din apa contaminată. Nu au reușit să explice cetățenilor din Fukushima, Japoniei și țărilor vecine, cum ar fi Coreea de Sud și China, că apa contaminată care va fi aruncată în Oceanul Pacific conține niveluri periculoase de Carbon-14. Acestea, împreună cu alți radionuclizi din apă, vor rămâne periculoase timp de mii de ani, cu potențialul de a provoca daune genetice. Este încă un motiv pentru care aceste planuri trebuie abandonate.”, mai susține Shan Burnie.

O decizie oficială cu privire la eliberarea în Ocean a apei radioactive ar putea fi anunțată săptămână, scrie agenția de știri Kyodo, punând astfel capăt unor dezbateri care au durat ani de zile, cu privire la găsirea unor soluții. 

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri